4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Samen werken aan energie-opgave in Twenterand

· 1233× bekeken

VRIEZENVEEN - 20% duurzame energie in 2020. Om die doelstelling te bereiken, moet de samenleving van Twenterand flink aan het werk, want in 2015 was dat nog maar 5,2 %. “Het is inderdaad een stevige opgave,” aldus wethouder Van Abbema, “maar ik heb een rotsvast vertrouwen in onze inwoners en bedrijven.” De gemeente is immers voor het halen van de duurzame energiedoelen vooral afhankelijk van initiatieven en investeringsbereidheid van bewoners en bedrijven. “De rol van de gemeente is vooral faciliterend. Ik ben er erg blij mee dat ook de gemeenteraad met mij van mening is dat we werk moeten maken van duurzame energie.”

De gemeenteraad stelde op 26 september het ruimtelijk beleidskader voor duurzame energie vast. Van Abbema: ‘Hiermee wordt de ruimte geboden aan initiatiefnemers om met goede plannen te komen zodat we met elkaar die doelstelling gaan halen.”

Lokale zonnekracht
Met het beleidskader biedt de gemeente ruimte voor lokale projecten voor de opwekking van duurzame energie uit verschillende bronnen, waaronder zon. Twenterand stimuleert de toepassing van zon op daken bij bedrijven en bij woningen. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld met zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en de gemeentewerf. Daarnaast kunnen particuliere woningeigenaren via het Energieloket informatie krijgen over duurzame maatregelen financieringsmogelijkheden. Prestatieafspraken met Mijande Wonen leiden er toe dat ook bij huurwoningen zonnepanelen worden geplaatst. Bij (agrarische) bedrijven wordt de plaatsing van zonnepanelen gecombineerd met de sanering van asbest. Grootschalige zonne-energie (zonneparken) vormen een aanvulling op deze activiteiten. Dit is echt nodig om de doelstelling te halen. Daarom wil de gemeente Twenterand tijdelijk en onder voorwaarden meewerken aan zonnevelden in de Groene Omgeving. In Vroomshoop en Vriezenveen zijn de eerste initiatieven voor een zonnepark gestart.

‘Ja, mits…’
De gemeente Twenterand wil initiatieven voor het opwekken van duurzame energie stimuleren en faciliteren. Het vastgestelde beleid biedt ruimte voor initiatiefnemers, maar aan de andere kant ook voldoende kader om de ruimtelijke kwaliteit te bewaken. Daar past een houding bij van ‘Ja, mits’. Wethouder Van Abbema daarover: “Waar we eerder vooral toetsend bezig waren, geven we nu meer ruimte voor initiatieven, maar wel onder bepaalde randvoorwaarden.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›