4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

College Twenterand stelt sluitende begroting 2018 vast

· 586× bekeken

VRIEZENVEEN -
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand heeft dinsdag 26 september de begroting 2018 vastgesteld. Voor 2018 is de begroting sluitend en voor 2020 en 2021 ook. Het jaar 2019 sluit nog niet positief. Wethouder Financiën Jan-Herman Scholten licht toe: “We hebben hier een goede sluitende begroting en meerjarenraming voorliggen en het is realistisch om te verwachten dat we ook de komende jaren een sluitende begroting zullen hebben. We hebben te maken met een aantal uitdagingen op de lange termijn. Daarin heb ik het vertrouwen dat de samenleving, raad, college en organisatie die met elkaar aan kunnen.”

De Begroting sluit aan op de kadernota 2018. De rode draad in beide stukken is het invullen van de veranderende rol van de gemeente en het beheersen van de kosten op lange termijn. In het saldo van de begroting zit een grote financiële uitdaging voor het sociaal domein. Scholten: “Wij willen er zijn voor mensen die hulp nodig hebben. Dat vinden we zo belangrijk dat we in de volle breedte van het takenpakket van de gemeente, zoeken naar oplossingen.” Het college zal bestaande voorzieningen stimuleren en waar mogelijk in stand houden. Ook wordt meer en meer gebruik gemaakt van netwerken met vernieuwing als uitgangspunt, stimuleren van de eigen kracht en het benutten van de financiële en organisatorische mogelijkheden. “We moeten het met elkaar doen, inwoners, het bedrijfsleven, het onderwijs en maatschappelijke organisaties. De gemeente ondersteunt en stimuleert daarin. Dat is een lijn die we enkele jaren geleden al hebben ingezet,” aldus Scholten.

Waar gaat het om de komende jaren?
De komende jaren zal het accent liggen op de transformatie van het sociaal domein, zoals kerngericht werken, inzetten op eigen kracht en versterking van het voorliggend veld (huisartsen, zorginstellingen enz.) Ook de invoering van de omgevingswet is actueel en parallel daaraan de ontwikkelingen op het platteland. Op het gebied van duurzaamheid staan energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie nadrukkelijk op de agenda. Meer en meer wordt gekeken op welke manier ondernemers, onderwijs- en culturele instellingen, sportverenigingen en ook andere overheden bijdragen leveren aan het maatschappelijk effect. De gemeente Twenterand investeert in de Agenda van Twente om aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs te stimuleren en te zorgen voor sociaal economische versterking. Daarbij past een gemeentelijke organisatie die regie voert, doelen haalt met en in de samenleving, zorgt dat wettelijke taken worden uitgevoerd en dat raad en college de gemeente goed kunnen besturen.

De begroting is hier te vinden.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›