4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT: College breekt belofte: zwembad duurder, burger de klos

· 1714× bekeken

VROOMSHOOP - “De inkt van het besluit is nog maar 10 maanden droog en het college, geformeerd door de partijen CDA, ChristenUnie en SGP, breken nu al de belofte dat de zwembaden ons niet veel meer geld gaan kosten dan de door hen keihard gestelde maximum van € 645.000. Volksbedrog”, aldus Mark Paters. GBT heeft deze informatie boven tafel gekregen naar aanleiding van vragen aan het college over de jaarlasten van Aquapark De Zandstuve. Die bleken jaarlijks veel hoger dan de gemeenteraad werd voorgespiegeld. Het is daarom bedenkelijk dat het college nu pas met informatie komt dat dit samen met het nieuwe overdekte bad veel duurder uitvalt. Men kwam niet uit zichzelf met deze informatie.

“Men wilde dit kennelijk onder de pet houden. Ligt kennelijk gevoelig richting gemeenteraadsverkiezingen. Als er niets veranderd zijn onze inwoners de Sjaak. Ze betalen veel meer voor minder, want het nieuwe overdekte bad in Vriezenveen-Noord heeft maar één 25-21 meter bad en dat is het. Het doelgroepenbad, onder meer bedoeld voor kwetsbare groepen, is al geen eis meer. En toch wordt het veel duurder en daar mogen onze inwoners de portemonnee wederom voor trekken.”

Dat het veel duurder wordt heeft vooral te maken met de locatiekeuze Vriezenveen-Noord. Omdat er binnen de drie christelijke partijen voortdurende onenigheid was over de locatiekeuze, een deel wilde namelijk de locatie huidige Stamper, draaien de inwoners hiervoor nu op. Deze locatie leidt tot extra hoge kosten. Zoals aanleg infrastructuur (weg, parkeerplaatsen, riolering), landschappelijke inpassing, bestemmingsplan wijzigingen en daarmee gemoeid gaande procedures. Maar vooral de grondaankoop springt in het oog. Er is maar 5.000 m² nodig, maar het college kocht vier keer zoveel voor een prijs van bijna een half miljoen euro. Het college had gerekend op € 210.000. Weer een fikse tegenvaller voor de gemeentelijke begroting, maar dit was voorspelbaar en daar is het college tot treurens toe op gewezen door de oppositie, echter college en coalitie bleven wilden van niets weten.

Fractievoorzitter Paters ergert zich vooral aan de verhullende teksten waarmee het college in een persbericht gisteren aan de inwoners duidelijk trachtte maken waarom het reëel is dat de € 645.000 veel hoger wordt, namelijk door middel van indexering met terugwerkende kracht, omdat ramingen uit 2013 zouden dateren. “Onzin. In oktober vorig jaar heeft een markttoets plaatsgevonden die de vraag moest beantwoorden of de kostenramingen uit 2015, wat al een update was van 2013, realistisch waren en hard gemaakt konden worden. Bureau Twijnstra Gudde concludeerde toen al dat beide zwembaden binnen het geraamde budget van € 645.000 niet gerealiseerd konden worden.” Het college, CDA, ChristenUnie en SGP legden dit vervolgens bewust naast zich neer en bluften ook nog eens door uit te spreken richting onze inwoners: “€ 645.000 is en blijft de maximale structurele jaarlijkse bijdrage voor de twee baden”.

En aan deze belofte zal GBT het college en de drie coalitiepartijen houden. “Daarom is het onderwerp op de agenda voor het raadsdebat van 17 oktober geplaatst om zo inwoners de kans te geven hun zegje hierover te doen, want het betreft hun portemonnee én we willen dit voor de aanbesteding behandeld wordt.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›