4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Openbaar Ministerie ziet af van onderzoek naar lek Twenterand

· 749× bekeken

ZWOLLE/TWENTERAND - Er komt geen verder onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie tijdens de herbenoemingsprocedure van toenmalig burgemeester Visser van Twenterand. Dat heeft het OM Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten laten weten. Het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche achten een verder opsporingsonderzoek niet kansrijk omdat er te veel mensen bij de procedure betrokken zijn geweest.

Commissaris van de Koningin in Overijssel Ank Bijleveld-Schouten deed vorig jaar juni aangifte bij de politie omdat er aanwijzingen waren dat er vertrouwelijke informatie in de herbenoemingsprocedure van burgemeester Cornelis Visser was gelekt. Commissaris Bijleveld vindt geheimhouding tijdens een procedure essentieel. “Lekken is verboden. De privacy staat centraal. Mensen worden op deze manier beschadigd. Het ondermijnt het gezag van en het vertrouwen in het Openbaar Bestuur en de positie van de burgemeester”.

Ook bij de benoemingsprocedure in 2010 werd gelekt uit de vertrouwenscommissie in Twenterand, ook toen kon niet achterhaald worden wie verantwoordelijk was voor het lekken van vertrouwelijke informatie. De Commissaris vindt het jammer dat het Openbaar Ministerie niet verder komt met het onderzoek, maar legt zich er bij neer. Toch zal ze in voorkomende gevallen aangifte blijven doen. “Een goed gevoerde benoemingsprocedure is essentieel voor de kwaliteit van het openbaar bestuur. Inwoners moeten er op kunnen vertrouwen dat procedures op een juiste manier worden gevolgd. Maatschappelijke ophef door het lekken van informatie past daar niet bij.”

Ook in andere provincies wordt door Commissarissen van de Koning de lijn gevolgd om aangifte te doen als er sprake lijkt te zijn van het lekken van vertrouwelijke informatie. Deze week werd in Den Bosch een raadslid aangehouden omdat hij er van wordt verdacht informatie te hebben gelekt uit de vertrouwenscommissie voor de benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester in Den Bosch.

Alles wat er in de vertrouwenscommissie aan de orde komt is geheim. Dat is expliciet geregeld in de gemeentewet. Wanneer iemand zich niet aan die geheimhoudingsplicht houdt, geldt dat als een misdrijf. Link naar de passages over geheimhouding in de gemeentewet: http://tinyurl.com/yg8y7qa

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›