4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Deltapiraat viert 10-jarig bestaan na roerige start

· 994× bekeken

TWENTERAND - Op 31 augustus is de Deltapiraat alweer 10 jaar legaal in de ether. Een piraat legaal in de ether? Klinkt tegenstrijdig, maar in dit geval niet. Want de omroep Delta FM, waaronder de piratenzender valt, heeft wel degelijk een officiële vergunning. Dat ging niet zonder slag of stoot. En de landelijke media volgde het met grote belangstelling.

Die belangstelling kwam voort uit twee bijzonderheden die de zendtijdaanvraag met zich mee bracht: de strijd van David (kleine lokale omroep) tegen Goliath (Commissariaat voor de Media, ministerie en de ambtenarij) én de relatie met het einde van de razend populaire zeezender Radio Veronica op 31 augustus 1974 om klokslag 18.00 uur. Daarmee werd destijds een einde gemaakt aan radio-uitzendingen vanuit zee als gevolg van de invoering van het Verdrag van Straatburg, ook wel anti-piratenwet genoemd.

De strijd voor Delta FM begon in 2003. Toenmalig programmaleider Marcus Elzinga en wijlen burgemeester Helmer Koetje vonden elkaar. De programmaleider wilde een extra radiozender omdat uit luisteronderzoek was gebleken dat één op de drie radioluisteraars piratenmuziek wilden horen. En de burgemeester had zijn handen vol aan het bestrijden van de illegale praktijken die gemoeid gingen met illegale piratenzenders, zoals te hoge zendmasten.

Als ex-voorzitter van het Commissariaat voor de Media zag Koetje een wettelijke mogelijkheid door piratenmuziek in een themakanaal onder te brengen onder de noemer 'plattelandscultuur'. Hiermee ging Elzinga aan de slag en het duurde tot 3,5 jaar, na vele afwijzingen, bezwaren en een dreigende rechtszaak toen men in Hilversum alsnog overstag moest. Een unicum.

Als ode aan zeezender Radio Veronica startte de Deltapiraat op 31 augustus om klokslag 18.00 uur. Hieraan voorafgaand had Veronica-fanaat Jan van der Kolk een uur durend muziekprogramma gemaakt met voornamelijk de muziek uit het fameuze laatste Veronica-uur.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›