4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT: Leve de vooruitgang, behoud het goede

· 665× bekeken

VRIEZENVEEN - GemeenteBelangen Twenterand wil het kunstwerk ‘De Zaaier’, gecreëerd door kunstenares Janny Brugman – De Vries, behouden voor Vriezenveen. Het kunstwerk uit de wederopbouwtijd is bevestigd aan de voormalige Eben Haëzer school aan de Krijgerstraat 4 in Vriezenveen, die op de nominatie staat gesloopt te worden.

De voormalige Eben Haëzer school, in de volksmond ook wel Mozaïekgebouw genoemd, dateert uit 1954 en is gebouwd tijdens de periode van de wederopbouw. Vriezenveen is onlangs door de Rijksdienst als toonbeeld van een wederopbouwgebied genoemd. En is aangewezen als cultureel erfgoed. En dan gaat het niet alleen over ruilverkaveling.

Veel panden die gebouwd zijn in de periode van de wederopbouw (vanaf de Tweede Wereldoorlog tot ± 1965) zijn helaas niet gebouwd voor de eeuwigheid. Om de ontwikkeling van Twenterand niet in de weg te staan is het goed dat er gesloopt wordt en dat nieuwe projecten worden ontwikkeld. In veel publieke gebouwen uit de wederopbouw zijn bijzondere kunstwerken verwerkt. Denk aan het sgraffito kunstwerk aan de voormalige gymzaal in Vroomshoop, die gelukkig behouden is en straks terugkomt bij de Brede School even verderop.

Twenterand is dun bezaaid met kunstwerken, met name uit deze periode. In de loop van de geschiedenis zijn er veel bijzondere cultuurhistorische panden en kunstwerken gesloopt of verdwenen en daar wordt nog steeds door veel inwoners schande over gesproken. GemeenteBelangen Twenterand vindt dorpskarakteristieken en de daarmee gemoeide geschiedenis belangrijk. De partij zet zich eerder al in om historische gebouwen, zoals het voormalige Rehobothschool aan het Oosteinde in Vriezenveen, te behoeden voor sloop. Het gebouw is uiteindelijk bewaard gebleven voor Vriezenveen. Ook dit kunstwerk wil GBT voor de sloop te behoeden en conserveren. Het kunstwerk ‘De Zaaier [zie afbeelding]’, waarover Jezus vertelde, zou op een later tijdstip verwerkt kunnen worden in één van de bouwprojecten in Vriezenveen, wellicht dat de Dorpsraad Vriezenveen hierin een rol kan spelen?

Het proces om het gebouw te gaan slopen is nog niet gestart. Dat zal in de komende periode gaan gebeuren. Op verzoek van GBT worden eerst de mogelijkheden en kosten voor behoud onderzocht.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›