4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Starters en blijvers - leningen

· 552× bekeken

VRIEZENVEEN - Waar starters al eens eerder waren verblijd met een mogelijkheid om een (extra) lening af te sluiten, komt die mogelijkheid er nu ook voor de blijvers. In voorgaande jaren waren er ook al bepaalde regelingen die het langer blijven wonen in je huidige huis gemakkelijker maakten. Toen waren het gedeeltelijk ook giften, maar daar is nu geen sprake meer van. Alleen lenen wordt ondersteund.
Voor starters kan het interessant zijn bij de koop van bestaande woningen waarvan de aankoopkosten maximaal €200.000 zijn. Enkele oude voorwaarden, uit voorgaande jaren, zijn nu niet meer van kracht. Die luidden als volgt: de aanvrager moest 5 jaar in Twenterand gewoond hebben, en woningen verkocht door Mijande kwamen niet in aanmerking voor een regeling. Deze twee voorwaarden zijn geschrapt omdat ze een onnodige beperkende factor vormden.

Dan is er nog een categorie die men graag wil ondersteunen, mensen die langer zelfstandig thuis wonen. Vooralsnog is die blijverslening alleen maar een proef; er worden in 2017 maximaal 10 leningen verstrekt. De proef loopt overigens tot en met eind 2019. Het maximum leenbedrag is hiervoor €30.000.
Van de lening moet minimaal 80% aan levensloopbestendige (wat een woord!) maatregelen, en maximaal 20% aan duurzaamheidsmaatregelen. Deze getallen zijn landelijk vastgesteld.

Voor beide regelingen maakt de gemeente gebruik van de diensten van de Stichting Volkshuisvesting Nederland (SVn). Aanvragen voor blijvers moeten (digitaal) ingediend worden bij de gemeente, die beslist dan over wel of niet toekennen; bij goedkeuring handelt SVn de zaak verder af. Starters moeten de aanvraag rechtstreeks bij SVn indienen. De gemeente heeft hiervoor een brochure beschikbaar. Wie het eerst komt, die het eerst maalt; dit principe geldt voor beide regelingen.

Dit zijn plannen die waarschijnlijk pas in het najaar effectief worden.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›