4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Kans op ontmoeting met de patrijs in Twenterand

· 847× bekeken

TWENTERAND - In drie van de vooraf kansrijk gedachte delen van Twenterand blijkt de kans op een ontmoeting met de patrijs reëel. Rond de Mageler Es bij Den Ham werden op één avond vier verschillende mannetjes gehoord. Ook de grootste wintergroep werd gezien bij Den Ham, maar dan aan de zuidkant. Bij de Linderbeek hield zich een klucht van veertien op! Een andere goede plek is oostelijk van het kanaal bij Geerdijk, bij de Fortwijk en Hammerdijk. De grootste groep hier was acht. Ten slotte is ook zuidoostelijk van Vriezenveen nog een redelijke kans een patrijs te treffen. Ook hier was de grootste groep acht.

Voor het ‘Wies met de Patries’ project van Twenterand zijn dit voorjaar vrijwilligers bezig geweest met speuren naar waar nog redelijke aantallen patrijzen voorkomen in onze gemeente. Vooraf zijn aan de hand van vroegere waarnemingen gebieden geselecteerd, waar een reële kans bestaat de patrijs de treffen. In een paar gevallen ging dat op, in een paar ook niet.

In het fraaie kleinschalig landschap van het Veenschap en op enkele andere plaatsen werd de patrijs slechts toevallig waargenomen. Hoopvol zijn de waarnemingen op terreinen met natuurbeheer: de eerste patrijzen hebben de akker van Engbertsdijksvenen aan de Paterswal ontdekt, evenals de buffer van Fayersheide. Al met al is er nu al wel een klein beetje inzicht in waar de inspanningen van de gemeente voor het behoud van de patrijs het meest kansrijk zijn!
De voorkeuren van de patrijzen laten zich al wel aardig inkleuren. Paardenweitjes en braakliggend terrein. Vaak dicht tegen bebouwing aan, ruige bermen, grasland met veel ruigte, graag iets van kaal zand in de buurt.

Om ervoor te zorgen dat de waarnemingen minder op toeval zijn gebaseerd, worden mensen opgeroepen om zoveel mogelijk door te geven als ze een patrijs hebben gezien. Patrijs gezien? Geef het door aan wiesmetdepatries@twenterand.nl.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›