4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Compliment aan inwoners Twenterand voor afval scheiden

· 1076× bekeken

TWENTERAND - De inwoners van de gemeente Twenterand hebben in 2016 weer minder restafval aangeboden dan in voorgaande jaren. Wethouder Ben Engberts is er trots op: “Dit is zeker een compliment waard!” Dat de inwoners beter hun afval scheiden, is ook te zien aan de lichte stijging van de kilo’s plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) en gft. Zo blijkt uit de grondstoffenmonitor 2016 van ROVA.

Restafval per inwoner weer gedaald
De inwoners van de gemeente Twenterand hadden in 2016 gemiddeld 76 kg restafval per persoon. Dat is maar liefst 6 kg minder dan in het jaar daarvoor. De gemeente Twenterand voldoet daarmee al aan de landelijke doelstelling van maximaal 100 kg per persoon per jaar die is vastgesteld voor 2020. Het streven voor 2025 is maximaal 30 kg per inwoner per jaar.

Door invoering van de minicontainer voor pmd in oktober 2015 is de hoeveelheid pmd in 2016 met 7 kg toegenomen tot 33 kg per persoon. De hoeveelheid gft per inwoner is 1 kg toegenomen tot 145 kg.

Goed gescheiden
De inwoners van Twenterand hebben ervoor gezorgd dat maar liefst 83% van hun afval hergebruikt kan worden. Daarmee is het percentage afval dat hergebruikt kan worden vanuit 2015 (81%) gestegen. Dit betekent dat Twenterand de landelijke doelstelling van 75% in 2020 al ruim heeft gehaald.

Om de gewenste 30 kg restafval per inwoner te halen onderzoekt de gemeente o.a. de mogelijkheid voor ondergrondse inzamelsystemen voor pmd bij appartementencomplexen. Dit om de afvalscheiding bij deze huishoudens te verbeteren en een betere service aan deze inwoners te kunnen bieden.

Tevreden inwoners, maar meer klachten
Uit het tweejaarlijks bewonersonderzoek blijkt dat de inwoners van Twenterand nog steeds tevreden zijn over de afvalinzameling. De tevredenheid is gelijk gebleven met als rapportcijfer 7,8.
Daar staat helaas tegenover dat het aantal klachten, ten opzichte van vorig jaar, licht toeneemt wanneer het gaat over de inzameling van PMD en GFT; bij de inzameling van het restafval is het aantal klachten echter meer dan verdrievoudigd! Daar is duidelijk werk aan de winkel.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›