4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Nieuwe fietsroute: ‘Het Verzet Kraakt’

· 691× bekeken

VRIEZENVEEN - Recreanten en toeristen kunnen in Twente met de fiets langs historische locaties en tentoonstellingen rondom de grootste bankroof aller tijden. De gratis fietsroute is onder andere te verkrijgen bij de VVV’s / Tourist info’s en musea in Almelo, Harbrinkhoek, Nijverdal, Rijssen, Vriezenveen en Wierden.
De speciale route leidt langs de zes tentoonstellingen en historische locaties die het verhaal van de grootste bankroof aller tijden vertellen. De route is opgesplitst in twee fietslussen. De oostelijke route van 53 km gaat door Wierden, Almelo, Vriezenveen en Daarle. De westelijke route van 60 km gaat door Wierden, Daarle, Nijverdal en Rijssen. De route is ook in één keer te fietsen. Meer inspiratie op www.visittwente.nl

Om de verhalen achter de bankroof te laten zien, zijn er zes tentoonstellingen in Almelo, Wierden, Harbrinkhoek, Vriezenveen, Nijverdal en Rijssen ingericht die het verhaal van de grootste bankroof aller tijden vertellen. Welke rol speelde slager Eshuis uit Wierden in dit verhaal? Waar werd de buit naar toe gebracht? Waarom werden de verzetsmensen gepakt? In de zes musea hoor, lees, zie en voel je de verhalen van de mensen achter die bijzondere verzetsdaad. Elke tentoonstelling heeft een eigen invalshoek in lijn met de gebeurtenissen rondom de bankoverval uit die plaats. Om ook de kinderen mee te nemen in het verhaal over de grootste bankroof, heeft elk museum een speciale kinderactiviteit samengesteld.

Mensen die een bezoek aan de (zes) tentoonstellingen over de grootste bankroof aller tijden willen brengen, kunnen ook een passe-partout aanschaffen. Een passe-partout kost € 5,00 en is te koop bij de tourist info’s en musea in de zes deelnemende gemeenten.

Theaterspektakel ‘het Verzet Kraakt’
Van 30 augustus t/m 23 september 2017 vindt op het Indiëterrein in Almelo het theaterspektakel ‘Het Verzet Kraakt’ plaats. Een avondvullend programma van 17.00 uur tot ongeveer 22.00 uur inclusief eten, drinken en de voorstelling. Dit alles in de sfeer van de oorlogsjaren met een diner in een grote voormalige fabriekshal. Radio Oranje klinkt en er worden verhalen verteld. Het theaterspektakel zelf speelt zich buiten af en vanaf de grote overdekte tribune met comfortabele kuipstoelen genieten bezoekers van het spektakel. Meer informatie: www.hetverzetkraakt.nl.

Het laatste oorlogsjaar. Nederland zucht onder het Duitse bewind en de NS staakt om het vervoer naar het westen plat te leggen. Het verzet komt in actie om deze staking te financieren. Op 15 november 1944 overvallen verzetsstrijders een filiaal van de Nederlandsche Bank in Almelo. De buit: 46,1 miljoen gulden. Een recordbedrag tot op de dag van vandaag. De overval lukt, maar een paar weken later hebben de Duitsers het geld weer terug. Een deel van de verzetsmannen wordt opgepakt en sterft in de kampen. Een enkeling overleeft de oorlog.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›