4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Twenterand eerste Twentse gemeente met landelijk keurmerk voor sociaal ondernemen

· 785× bekeken

VROOMSHOOP - De gemeente Twenterand heeft het landelijke keurmerk voor sociaal ondernemen behaald. Daarmee is zij de eerste gemeente van de regio Twente die dit keurmerk ontvangt. Twenterand heeft zelfs de hoogste trede (trede 3) behaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Daarmee laat zij zien op een duurzame wijze werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in de samenleving. PSO Nederland reikte maandag 29 mei het certificaat uit, bij de Gemeentewerf in Vroomshoop.

Met het behalen van het PSO keurmerk onderschrijft de gemeente Twenterand het nieuwe beleid van de 14 Twentse gemeenten wat betreft Social Return on Investment (SROI). De Twentse gemeenten vragen bij een aanbesteding voortaan van bedrijven dat zij aantoonbaar sociaal ondernemen. Gemeentesecretaris Henk ten Brinke: “Als gemeente vinden we het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven richting andere werkgevers. We zijn al geruime tijd bezig met sociaal ondernemen. Ik ben verheugd dat dat nu bekrachtigd wordt met deze certificering.” Wethouder Jan Binnenmars die het certificaat in ontvangst mocht nemen, vult aan: “Ook in Twenterand willen we toe naar een samenleving waarin iedereen mee mag doen. Wanneer naast de gemeente meer organisaties socialer gaan ondernemen kunnen we hierin samen belangrijke stappen zetten”.
De gemeente Twenterand heeft Extend als officieel erkend PSO adviseur gevraagd haar in het proces tot certificering te begeleiden en te adviseren. De resultaten zijn vervolgens getoetst door een onafhankelijke Certificerende Instelling. De voorzitter van PSO-Nederland, Yuri Starrenburg, is erg positief over de gemeente Twenterand: “De gesprekken met een werkconsulent, teamleider en ploegleiders laten een beeld zien van een organisatie die met passie, overtuiging en ambitie inzet op het integreren van medewerkers in het werkproces.”

Doel PSO
Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen bij (meer) organisaties. Dit doen PSO-organisaties door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties hun leveranciers en opdrachtnemers om ook sociaal te ondernemen door er bewust voor te kiezen om producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties.

Niveaus van de prestatieladder
Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Het idee achter deze Tredebenadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO Prestatieladder Organisaties die de intentie hebben om socialer te ondernemen kunnen een Aspirant-status behalen om aantoonbaar te starten met socialer ondernemen. Zoals gezegd heeft Twenterand Trede 3 behaald. Dat houdt in dat de gemeente als werkgever op een duurzame wijze een bovengemiddelde bijdrage levert op het gebied van sociaal ondernemen.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›