4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

15e editie Randrock Vriezenveen was te gek

· 2116× bekeken

VRIEZENVEEN - Op 25 mei vierden we al weer de 15e editie van Randrock. En wat was het gaaf! Het onhandige klussenduo Buurman & Buurman trapte af op het Van Aalderen podium waar ze werden opgewacht door honderden kinderen met hun papa's, mama's, opa's en oma's. Randrock Junior had ook dit jaar een breed programma met live muziek, theatervoorstellingen en culturele workshop. Daarnaast konden de kids lekker knutselen, spellen spelen en springen in één van vele springkussens. Meteen na Buurman & Buurman was het al lekker druk op het festivalterrein dat dit jaar te vinden was van Café Restaurant Het Wapen tot en met het Tilanusplein voor de grote kerk. De kinderact werd opgevolgd door misschien wel het meest bijzondere optreden van de Vriezenveense Harmonie met een voorproefje uit de musical Het Verzet Kraakt. Meer Vriezenveens talent had Randrock in huis met H.I.V. de vetste Hiphop in Vriezenveen en de zingende fietsenmaker Leon Schipper.

Ook voor de fans van rock, pop, ska en folk was er voldoende te beleven met Mumford Calling, Mark Foggo (al voor de vierde keer op Randrock), Roy P-Cat and the V8 Daddies, John Coghlans Quo en Pearl Jamming. Erg druk was het voor de podia tijdens de optredens van Imca Marina, de knipoog van het festival en Kenny-B die er een swingend optreden van maakte. De organisatie van Randrock was ook vooral trots op de komst van The Animals & Friends (UK) en Delain. Ook deze bands mochten genieten van een waanzinnig publiek.DJ Miss Faith had de eer om Randrock af te sluiten opzwepende beats en heerlijke house en electronic dance. "Als organisatie van Randrock kijken we terug op een waanzinnige 15e editie die mede met de hulp van zo'n 150 vrijwilligers weer een geweldig succes is gebleken. Van jong tot oud, wij hebben alleen maar blije gezichten gezien en daar doen we het toch voor!"


Voor de liefhebbers hebben we de afgelopen 15 jaar in kort samengevat...

Hoe was het ook al weer in…. 2003 en daarna?
Het eerste jaar ging van start achter het gemeentehuis Vriezenveen met de stevige rockband Tacker met Eric Corton. Ook Aemen, een rockband uit Brabant stond op het podium met melodramatische poprock. De vijfkoppige gothic-metal band Dragonfly bracht een geheel andere sound. En de bekendste band in 2003 was Van Dik Hout. Met de debuutsingle Stil In Mij ging Nederland direct overstag en sindsdien is Van Dik Hout niet meer weg te denken.

2004
Mark Foggo, geboren in Liverpool, Engeland, stond in 2004 voor de eerste keer op het podium bij Randrock. Ook in 2005, 2014 (en 2017) waren Mark Foggo en zijn band van de partij met een flinke portie Ska, maffe songteksten en wilde capriolen. Osdorp Posse, de eerste en enige Nederlandstalige rapgroep op deze planeet en de Drentse band Skik (Op fietse) waren er ook.

2005
In 2005 was Randrock voor het eerst bij de manege de Vjenneruiters. Roger van Intwine, mede door Idols bekend geworden zong o.a. de single 'Happy'. De Nederlandse symfonische metalband Epica liet hemelse koorzang, loodzware riffs, enerverend drumwerk en natuurlijk fantastische zang en grunts horen.

2006
In 2006 mochten we de punkrockformatie Heideroosjes uit Limburg welkom heten. Een luidruchtig sprookje vol rock ’n roll. After Forever bracht deathmetal en invloeden van stijlen als klassieke muziek, maar altijd met metalelementen. Ysis een band uit omgeving Zwolle (met Sanne Hans/Miss Montréal), maakte akoestische, melodische gitaarmuziek met een geheel eigen stijl, die vaak wordt vergeleken met de Cranberries en K’s Choice. Afsluiter was Don Diablo met een mix tussen electro, dubstep, disco en hiphop.

2007 - Randrock Light
Dit jaar organiseerden we een ‘Randrock light’ met Nou En, een olijk viertal uit Kampen. De band maakte powerpop in het straatje van Weezer en Blink 182, maar dan in het Nederlands. Nou En stond een aantal keren in de studio van 3FM en in 2004 won het viertal de Vara Bandcompetitie (400 inzendingen) en de provinciale voorronde van de Grote Prijs van Nederland.

2008
De Nederlandse muziekgroep Mala Vita bracht reggae, ska, latin en punk naar Vriezenveen. De band laat zich inspireren door genres uit alle windstreken: van Cubaanse son tot Franse chanson en van Colombiaanse cumbia tot Balkan-punk. De 1e tributeband op Randrock was Herzleid. De liefde voor de muziek van Rammstein kwam tot uiting in de perfecte show en het samenspel van de musici. Ook mochten we luisteren naar de blonde rockdiva, oud-politica van het CDA, Sabine Uitslag. Met haar band Spinrock stond de show als een huis: lekkere strot, uitstekende muzikanten en een goed gevoel voor roots & blues.

2009
Een divers programma in 2009 met o.a. Apparatschik bestaande uit de verdreven ministerraadsleden van de Russische republiek Machorba-Tabakistan, tributeband Gunz ’n Rozes en niet te vergeten Lt. & The Winedrunk Patrolmen. Deze laatste zag in 2008 het levenslicht toen Anko Lammers (voorheen drummer in o.a. Five beans in the Wheel en Dragonfly) en Hank Schipdam (ook actief als drummer in Red Sky Burning) besloten samen een muzikaal project te starten. Samen met de toen pas 16-jarige René Meier als bassist was Lt. & The Winedrunk Patrolmen compleet. Dj Erick E mocht deze editie afsluiten met heerlijke dance!

2010
Intens, gedreven, meedogenloos, eerlijk, uniek, ijzersterk: termen die de hardcore muziek veteranen Pro-Pain het beste omschrijven. Pro-Pain is één van de bekendste hardcore bands van de hele wereld. Zowel in 2009 als in 2016 was de U2 tributeband In the Name Of in Vriezenveen. Het Leidse trio Kraak & Smaak bestaande uit Wim Plug, Mark Kneppers (ook wel bekend als DJ Knuppelhout en DJ Pim van Wipneus & Pim) en Oscar de Jong sloot af met een mix van elektronische funk, samples en breakbeat. En gedanst… dat werd er.

2011
Mambo Kurt uit Duitsland liet nummers horen van Kiss tot Rammstein op zijn hammondorgel. Aan elk nummer wist hij een vrolijke draai te geven. Wauw: Mucky Pup! Begonnen als een hardcore band, maar bekend van verschillende muziekgenres. Mucky Pup is ook zeer populair in zowel de Verenigde Staten als Europa. Allround coverband Bad Medicine speelde diverse oude en nieuwe bekende nummers van Bon Jovi. Door de, in 2006 begonnen, Bingo Players met nummers als Devotion en Cry just a little gingen de voetjes van de vloer.

2012
Het jaar van Heidevolk met folkmetal en Dancing Dollekamp met blues, rock en punk. Dancing Dollekamp is vuig, hard en grijpt je bij de keel: een project van Andre Manuel. In 2012 hadden we meer Nederlands repertoire met De Kraaien, niet te vergeten het heerlijke hippiefiguur Armand (Ben ik te min?) en… Dirk Scheele! Dirk vermaakte de kleintjes met allerlei zaken die kinderen bezig houden. Zoals de speeltuin, vakantie, de kinderboerderij en verkleden. Voor de eerste keer een act voor de kinderen op Randrock! Dit jaar was Randrock eenmalig aan de Kanaalweg Noord wegens de brand van Het Wapen.

2013
Uit Oostenrijk hadden we in 2013 de cross-over-band Kontrust en de band Gasmac Gilmore, die Balkan mixte met metal. Gedanst werd er deze editie op muziek van Benny Rodrigues, een Rotterdammer met Portugees bloed. Op grote feesten in Nederland, op het zonovergoten Ibiza en in Vriezenveen een graag geziene gast. Uit Engeland mochten we Coldplace verwelkomen voor de Coldplay fans. Knipoog was de Amsterdamse zanger en acteur Harry Slinger, bekend als zanger van de Nederlandstalige groep Drukwerk. De Beggars Clan gaf hun eerste optreden op Randrock met fantastische Irish Folk over vrouwen, zuipen en het werken op zee.

2014
Toppers van 2014 waren de Handsome Poets, een indiepop bandje en 3FM Serious Talent, en Dotan. Dotan is vooral bekend van zijn megahit Home, het meest gedraaide liedje op de Nederlandse radio. Het succes leverde de Nederlandse singer-songwriter boekingen op voor onder meer Randrock, Pinkpop, Rock Werchter en de Ziggo Dome. In de middag was het genieten van Danny Vera, vooral bekend van zijn optredens als huisband in het televisieprogramma Voetbal International. De fans van Creedence Clearwater Revival waren blij met de geweldige show van The Fortunate Sons.

2015
In 2015 gaat de middag groots van start met Woezel en Pip voor de kleintjes op Randrock Junior. Daarnaast waren er een echte Verhalenbus, theatervoorstelling “het Mysterie van Morgen”, drum- en dance-workshops, springkussens en konden de kids knutselen en zich laten schminken. Randrock Junior werd dit jaar genomineerd voor de Cogas-Cultuurprijs.

Knipoog van het festival was Jacques Herb, bekend van zijn hits Manuela, Een Man Mag Niet Huilen en Werkeloos. Verder op het podium stonden: Strike, een verfrissende Rockband met een Billy-randje; Def Americans met de hits van Johnny Cash; Friends of the Family, de naam van zeven samengeraapte folkmuzikanten; Sunday Sun, bekend van de Serious Talent-stage van Eurosonic Noorderslag 2013; Stacked Actors, een waanzinnige 5-koppige Foo Fighters coverband; Liptease, zingen en dansen met suikerspinnen en vetkuiven; dj en producer Bassanova. En niet te vergeten de publiekstrekker van dit jaar: Niels Geusebroek. Met zijn monsterhits als Year Of Summer en Take Your Time Girl speelde de van oorsprong singer-songwriter op het hoofdpodium het heel Randrock plat!

2016
Het lijkt elk jaar wel groter te worden: Randrock Junior was een fantastisch succes met Sesamstraat als hoofdact. Op de grote podia o.a.: Donnerwetter, misschien wel de meest spannende band van Nederland. La Cuneta Son Machin, een Nicaraguaanse cumbia-metal-rock band. Who's the Boss? Erwin Nyhoff natuurlijk! In bijna anderhalf uur speelde hij alle bekende hits van zijn, en ook onze held Bruce‬ ‎Springsteen‬. Trinity een worldbeat band met Vriezenveense roots bestaande uit de broers Johan, Elbert en Niek Smelt, en hun vriend Bert Bos met een mix van Zuid- Amerikaanse en Ierse folk met Afrikaanse beats en pop grooves. Scarecrow een Franse band vol blues en hiphop. Casa de la Muerte, met zwetende en stampende HellbillyMexicanBalkanPolkaRock. The Grand East, met rock ’n soul. Fratsen: een belachelijke band(naam) met o.a. André Manuel. En East & Young, dé knallende afsluiter van Randrock 2016.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›