4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Aufderhaar Kunststof Recycling BV in Vroomshoop sterk in kunststofrecycling

· 3273× bekeken

VROOMSHOOP - Twente staat op de grens van een omslag. Steeds meer gemeenten maken serieus werk van het apart inzamelen van verpakkingen. Zo ook in de gemeente Twenterand. Kunststofrecycling staat binnen deze gemeente hoog op de agenda en daar wordt ook serieus werk van gemaakt. De recycle doelstellingen groeien dan ook gestaag. Diverse kunststoffen, ontstaan uit alle verpakkingen die binnen de gemeente Twenterand door huishoudens apart worden gehouden, worden ingezameld en door sorteerbedrijven verder gescheiden op type kunststof. Zo kan bijvoorbeeld het boterkuipje reïncarneren tot bloempot of zelfs tot een auto onderdeel. Maar voordat het zover is zijn er bedrijven nodig die de recyclingketen sluitend maken.

Aufderhaar Kunststof Recycling BV is zo’n onderneming binnen de recycleketen die zich heeft gespecialiseerd in het verwerken van verpakkingsafval, afkomstig uit huishoudelijk verbruik en de agrarische sector, met een verwerkingscapaciteit van 10.000 ton per jaar.
Naast Veolia Polymers BV (compoundering) is Aufderhaar Kunststof Recycling BV (wassen/vermalen) het tweede grote kunststofrecycling bedrijf in de gemeente Twenterand en beide op een locatie in Vroomshoop.

In 2012 heeft directeur John Aufderhaar het huidige bedrijf uit een faillissement overgenomen [voorheen AUBA kunststofrecycling]. Hij zegt: “De grondlegger van het bedrijf is mijn oom Gerrit die in de jaren 80 de basis heeft gelegd voor het huidige bedrijf. Ook mijn oom Henk is actief in de kunststofverwerking bij het spuitgietbedrijf IPP en eveneens op een locatie aan de Sluis in Vroomshoop. De naam Aufderhaar is dan een bekende naam als het gaat om recycling en verwerking van kunststoffen.”

John Aufderhaar: “Kunststofrecycling is een relatieve jonge bedrijfstak in vergelijk met ijzer, glas- en papierrecycling. Wij zien dan ook dat kunststofrecycling professioneler wordt en ook steeds meer maatschappelijk wordt gedragen. Het is mede onze taak dat het voor de burgers binnen onze gemeente steeds duidelijker wordt dat apart inzamelen van kunststof verpakking afval zinvol is. En het helpt als je als recyclingbedrijf voor de burger zichtbaar bent en je bedrijfsactiviteiten zich toespitsen op het verwerken van dit soort verpakking afval.”

Na vier jaar ontwikkeling en investering in dit bedrijf is het tijd voor een volgende stap, om de onderneming verder te laten groeien en aansluiting te laten behouden met de kunststofrecyclingmarkt. ”Op de huidige locatie is dit niet meer mogelijk en we nemen onze verantwoordelijkheid als we kijken naar de bedrijfsactiviteit en de locatie waar dit nu plaatsvindt. Daarom hebben we het vroegere pand van Hofman Transport op industrieterrein De Sluis aangekocht en wordt momenteel -fit for purpose- gemaakt voor onze recyclingactiviteiten en daarmee de groeidoelstelling voor de toekomst mogelijk te maken. Met een oppervlakte van 11.000 m2 gaan we een mooie uitdaging tegemoet en komen op een locatie die zich goed leent voor kunststofrecycling. De planning is dat we eind dit jaar de eerste lijn op de nieuwe locatie in bedrijf hebben en begin 2018 de resterende 3 was/maallijnen volgen.”

“De crisis van 2009 heeft ook zijn sporen achtergelaten in Vroomshoop. Een aantal bedrijven is sterk gesaneerd of heeft de crisis niet overwonnen. Daarom is het goed om ook een ander geluid te laten horen over Vroomshoop. Het ondernemerschap in Vroomshoop is bloeiend en laten wij daar dan een duidelijk voorbeeld van zijn” zegt John Aufderhaar.

Aufderhaar Kunststof Recycling vindt werkgelegenheid in Twenterand belangrijk en dat blijkt ook uit het personeelsbestand. John Aufderhaar: “Ons personeel woont allemaal in Vroomshoop en daar ben ik trots op. Niet dat we daar specifiek op selecteren, maar klaarblijkelijk zijn we toch beter bekend bij de inwoners van Vroomshoop dan we dachten. De medewerkers kennen elkaar en dat is goed voor het teamwork. Vooral de passie voor het recycle-vak is bij het personeel sterk aanwezig. Het gaat erom dat we onze werktaken kennen, maar ook dat we een ontspannen werksfeer met elkaar behouden. De groei is al voelbaar en werkdruk neemt toe en zijn daarom weer op zoek naar uitbreiding met productiemedewerkers en natuurlijk het liefst binnen de gemeente Twenterand.”

Maar de directeur kijkt ook naar zichzelf: “De afgelopen 4 jaar heb ik aan alle touwtjes getrokken om het bedrijf daar te brengen waar we nu staan. En uiteraard doe je dat niet alleen en ben je zeker afhankelijk van je medewerkers. Maar de onderneming wordt te groot en deze werkwijze gaat niet meer passen en door mezelf als te risicovol genoemd. Kwaliteit van ons eindproduct (maalgoed) is het meest belangrijke aspect en is ook wat de afzetmarkt van ons verwacht. Dat betekent dat het machinepark optimaal moet functioneren om dit te kunnen garanderen. Maar dat vraagt aandacht en steeds vaker veel tijd. Mijn passie en ervaring liggen meer op het technische vlak en minder op de commerciële- en marketing aspecten en een feit is dat onze producten niet vanzelf de deur uit lopen. Daarom is inmiddels een Commercieel Manager (Fred Haandrikman) aangesteld die de commerciële taken (aankoop en verkoop), facturatie en marketing tot zijn taakverantwoordelijkheid heeft. Ikzelf zal me hoofdzakelijk toeleggen op het personele- en technische deel van de onderneming. Deze verdeling geeft Aufderhaar Kunststof Recycling weer voldoende slagkracht en maakt een strategie bepaling veel beter effectief nu we de commerciële en technische aspecten door verschillende ogen bekijken. Dit alles moet uiteindelijk moeten leiden tot behoud van onze vitale onderneming.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›