4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Vroomshoops bevrijdingsreliëf brengt volgend jaar 5 april 1945 in herinnering

· 1110× bekeken

VROOMSHOOP - In april 2015 kwam de bewogen Bevrijdingsdag van Vroomshoop in het theater van Het Punt tot leven. Vier voorstellingen van 5 april 1945 leverden even zovele bomvolle theaterzalen op. De door componist en arrangeur Henri Gerrits speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde blaasmuziek werd op indrukwekkende wijze vertolkt door de kopergroep van De Hamonie Vroomshoop, gedirigeerd door musicus Gezinus Veldman, die ook de piano bespeelde, met daarbij het slagwerk van Joost Visser. Voice-over Alberto Stegeman vertelde het verhaal van 5 april 1945 en de verbindende beelden werden vorm gegeven door John Mulder. Hans Nieboer schreef het script van de theaterproductie 5 april 1945, ontleend aan het boek “Vroomshoop bevrijd” uit 1990. Jennifer Veltink voerde de regie over pakweg 80 uitvoerenden, waarbij jong en oud. Van de Oranjeschool, in 2015 adoptieschool van het monument van vrede, Vrijheid en recht, speelden veel leerlingen en hun ouders mee. Het unieke was ook dat louter Vroomshopers en oud-Vroomshopers deze unieke theaterproductie vorm en inhoud gaven. Onder hen waren ook kleinzonen en achterkleinzonen van lokale verzetsmensen.

De beelden van de hevige gevechten bij de Tonnendijkbrug, de gijzeling van de bevolking, de bijna executie langs het kanaal en de bevrijding door de Canadese Manitoba Dragoons staat menigeen nog op het netvlies gebrand. Van de theaterproductie verscheen een DVD en het fotoboek met begeleiden teksten “Vroomshoop bevrijd”.

Volgend jaar bestaat het 4 mei comité Vroomshoop 30 jaar en dat wordt luister bijgezet met een dag vol activiteiten op de Bevrijdingsdag 5 april 2018. Het thema “Vrijheid” komt dan op allerlei manieren terug in teksten en door middel van muziek, zowel op het plein als in het theater van Het Punt. De dvd 5 april 1945 wordt als film in het theater getoond aan de inwoners van Vroomshoop. Het 4 mei comité Vroomshoop heeft het plan opgevat om langs de noordkant van het Zwolsekanaal in Vroomshoop tussen de Kleine Puntbrug en de Spoorbrug op 5 april 2018 een bevrijdingsreliëf te onthullen, dat herinnert aan 5 april 1945. Mede geïnspireerd door de theaterproductie van april 2015 heeft de Vroomshoopse vormgever John Mulder een beeldengroep ontworpen, die herinnert aan die bewogen Bevrijdingsdag.

Seine Metaal & Snijtechniek uit Vroomshoop zorgt voor de productie op een ruwe brok steen. B&R Design uit Vroomshoop zorgt voor de realisatie van de luistersteen en oud-Vroomshoper Alberto Stegeman vertelt het bijbehorende verhaal. Het bevrijdingsreliëf met een lengte van 4 meter en een hoogte van een meter wordt bij goedkeuring van de vergunningverlenende instantie de gemeente Twenterand gerealiseerd op de locatie waar op 5 april 1945 in totaal 25 gegijzelde Vroomshoopse mannen op het laatste nippertje van een dreigende executie werden gered.

Tijdens de Vrijmarkt op 27 april op Koningdag in Vroomshoop worden de plannen voor 5 april 2018 nader gepresenteerd door leden van het 4 mei comité Vroomshoop. Een inzamelingsactie wordt dan tevens opgestart en daarnaast kan iedereen voor € 10 per jaar ook Vriend of Vriendin worden van het V-monument.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›