4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT stelt vragen over huisvesting voor jongeren

· 2508× bekeken

TWENTERAND - “Er dienen zich kansen genoeg aan voor betaalbare huur of koopwoningen voor jongeren in de leeftijd van 18 t/m 27 jaar, maar je moet ze wel willen zien en benutten”, aldus Marcus Elzinga van GemeenteBelangen Twenterand. Hij stelt het college hierover vragen en daagt hen uit snel actie te ondernemen. GBT heeft de afgelopen jaren in de gemeenteraad meerdere malen gepleit voor jongerenhuisvesting.

Elzinga: “Voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over starterswoningen, want een starter hoeft niet per definitie jong te zijn. We hebben het over de leeftijdscategorie 18 tot en met ± 27 jaar voor wie een soort studentenwoning of woningunit vaak met gezamenlijke gebruikersruimten betaalbaar is of een zogenoemde koopstarter in dezelfde leeftijdscategorie voor wie een koopprijs van ± € 120.000 is op te brengen.”

Er zijn momenteel genoeg mogelijkheden of deze dienen zich spoedig aan. “En als je enige visie hebt speel je hier gretig op in, maar dat mis ik in dit college. Omdat het te weinig snel geld oplevert en woningcontingenten kost. Initiatiefnemers voor dit soort jongerenhuisvesting merken een afwerende houding in het gemeentehuis, meteen worden de onmogelijkheden (door start vast te houden aan een bepaalde bestemming) op tafel gelegd zonder in kansen te denken. Kennelijk ziet men het gebouw liever leegstaan en verpauperen.”

Voor GBT is het nu mogelijk maken van betaalbare woningen of woonunits voor jongeren een prima investering op de lange termijn, want de jongeren zijn wel belangrijk voor een toekomstbestendige gemeente Twenterand met een evenwichtige bevolkingsopbouw. GBT wil voorkomen dat jongeren om de reden van gebrek aan woonruimte onze gemeente verlaten.” Zulks is ook vermeld in de door de gemeenteraad vastgestelde ‘Visie op Wonen 2015-2025’.

GBT noemt een aantal al jaren leegstaande gebouwen, waarin jongerenhuisvesting heel goed mogelijk zou zijn:
- Bibliotheek in Vroomshoop
- Schoolgebouw de Dobbelsteen in Vroomshoop
- Marijkeschool in Westerhaar
- Bussinckhof in Den Ham
- Politiebureau in Vriezenveen
Het college heeft in raadsvergaderingen in januari en december vorig jaar aangegeven bereid te zijn maatwerk te willen leveren én de grenzen van het mogelijke op te zoeken om huisvesting voor jongeren mogelijk te maken.

Elzinga sluit af: “Het is tijd voor actie en resultaten. Tijd om de mooie praatjes waar te maken.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›