4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Herinneringsdoek herinnert aan Bevrijdingsdag van Vroomshoop

· 1050× bekeken

VROOMSHOOP - Aan de het Separatiepunt in Vroomshoop is aan de zuidelijke kant een opmerkelijke herinneringsdoek door de leden van de werkgroep Daarle en Daarlerveen geplaatst. Tot en met 5 mei aanstaande maakt dat deel uit van een fietstocht voor jong en oud door beide dorpen.

Het gaat om in totaal zeven herinneringsplaatsen, die herinneren aan memorabele en ook ingrijpende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. In 2015 is ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding deze bezienswaardige fietstocht voor het eerst opgezet. De fietstochten zijn gratis verkrijgbaar bij de herdenkingsmonumenten bij kruising Groeneweg/Wierdenseweg/Dalvoordeweg in Daarle en bij de kruising Gerard Nijlandstraat/Kerkstraat en Spoorstraat in Daarlerveen.

Leerlingen van de basisscholen in Daarle en Daarlerveen zorgden voor vrijheidsbloemen van keramiek in de kleuren rood, wit en blauw. Verzetsmensen uit Daarle en Daarlerveen werkten intensief samen in Tweede Wereldoorlog. Ook werd samengewerkt met leden van de verzetsgroep Salland, waarbij Vroomshopers actief waren en met de verzetsgroep Twente, waarbij Hammenaren actief waren. De 26-jarige verzetsman Gerrit Jan Kerkdijk wilde de verzetsgroep Vroomshoop op de vroege ochtend van 5 april 1945 helpen bij de bevrijding van Vroomshoop en moest dat met de dood bekopen. Vijandelijk geweervuur vanaf de grote Puntbrug maakte een eind aan zijn nog jonge leven.

Dat staat beschreven op het geïllustreerde herdenkingsdoek met de tekst “Gedood op de rand van bevrijding”. Er wordt op het doek ook verder ingegaan op de dramatische gebeurtenissen tijdens de Bevrijdingsdag van Vroomshoop. In de bibliotheken van Daarle en Daarlerveen is tot 5 mei tijdens de openingstijden ook materiaal over de spraakmakende bankoverval in november 1944 in Almelo te zien. Ook is er een mini-expositie over dit item “Het verzet kraakt” opgezet, toegespitst op de toenmalige gebeurtenissen in Daarle en Daarlerveen.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›