4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Vervoer op maat voor inwoners Twentse gemeenten gegund

· 1151× bekeken

TWENTERAND - Het leerlingenvervoer, het vervoer van mensen met een Wmo–pas (voor gebruik van de huidige Regiotaxi) en het vervoer van en naar dagbesteding in 12 Twentse gemeenten zijn 29 maart definitief gegund. De vervoerders Brookhuis, Witteveen, Willemsen-de Koning en de combinatie Hulshof/Nijhuis gaan het vervoer verzorgen. Wethouder Jan Binnenmars vertegenwoordigt de 12 Twentse gemeenten in dit proces en hij is blij dat de gunning definitief is: “Hiermee zetten we een volgende stap in de uitwerking van de Twentse visie op vervoer, waarin we het vervoer aan laten sluiten op de mogelijkheden die onze inwoners hebben. Daar draait het om.”

De uitvoering van de regeling met de vervoerders vindt op lokaal niveau plaats. Dat betekent dat inwoners met een vervoersvraag bij hun eigen gemeente kunnen vragen of zij in aanmerking komen voor vervoer naar bijvoorbeeld school, dagbesteding, ziekenhuis of familie. “Dat maakt dat het maatwerk ook echt geleverd kan worden,” aldus Binnenmars. De Twentse visie op vervoer richt zich op het inzetten en stimuleren van de eigen kracht van mensen, een maximaal gebruik van het openbaar vervoer en gezamenlijke inkoop van vervoer op maat voor mensen die het nodig hebben.

Overzichtelijk voor inwoners
Op dit moment kopen de gemeenten de Regiotaxi al gezamenlijk in. De gemeenten organiseren het leerlingenvervoer nu nog afzonderlijk en zorgaanbieders regelen het vervoer voor hun cliënten. Daardoor rijden er nu verschillende vervoerders en organisaties binnen eenzelfde gemeente. “Dat is straks afgelopen”, aldus Jan Binnenmars. “Het is ons gelukt om per gebied afspraken te maken met één vervoerder. Wel zo overzichtelijk voor onze inwoners. En het zal een positief effect hebben op de samenwerking tussen gemeenten en vervoerders, doordat de lijntjes veel korter zijn.

Verdeling

De verdeling van de vervoerders over de gemeenten ziet er als volgt uit: Brookhuis Personenvervoer B.V. gaat rijden in de gemeenten Enschede, Losser, Haaksbergen en Hengelo. Taxicentrale Witteveen B.V. gaat rijden in de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Twenterand en Wierden. Combinatie Hulshof Taxiservice/Nijhuis Taxi en Touringcar B.V. gaat rijden in de gemeenten Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen en Willemsen-de Koning Groep B.V. in de gemeente Hof van Twente.

Gea Hulshof van de combinatie Hulshof/Nijhuis over de gunning: “Wij zijn blij met dit resultaat en het feit dat we deze drie gemeenten mogen gaan rijden.“ Ook Brookhuis reageert verheugd op de gunning: “Met de toewijzing van twee percelen behouden wij onze omvang en we gaan in een veel compacter gebied werken. Na vier jaar van onzekerheid, kunnen we onze medewerkers nu weer continuïteit bieden. Alle voorwaarden zijn nu geschapen om vol vertrouwen, samen met de gemeenten, te kunnen bouwen aan een toekomstbestendig en betaalbaar ‘Vervoer op Maat’.”

Aanbesteding goed verlopen
Binnenmars is ook tevreden over de manier waarop de aanbesteding is verlopen: “Zo’n aanbestedingstraject vereist altijd weer de grootste zorgvuldigheid. Als ik kijk hoe dat verlopen is, is dat een compliment waard aan de mensen die dit traject begeleid hebben.” Ook de vervoerders krijgen een compliment: “Wij hebben hoge kwaliteitseisen gesteld, vooral aan de klantvriendelijkheid naar de reizigers. Aanbieders hebben die op een mooie manier verwerkt in het aanbod dat zij bij ons hebben neergelegd. Wij hebben alle vertrouwen in de nu gecontracteerde aanbieders.”

Gefaseerde invoering
De gemeenten voeren deze nieuwe maatwerkvoorziening gefaseerd in. De meeste gemeenten stappen op 1 juli 2017 met het vervoer voor mensen met een Wmo-pas (huidige Regiotaxi) en op 1 augustus met het leerlingenvervoer, over op de nieuwe regeling. In de gemeente Twenterand is die overstap op 1 augustus 2018. En op 1 januari 2018 is de overstap van het vervoer van en naar de dagbesteding.
Gemeenten zullen hun inwoners die gebruik maken van leerlingenvervoer en Regiotaxi binnenkort zelf op de hoogte stellen van de veranderingen en wat dit voor hun betekent. Inwoners die nu al vragen hebben, kunnen altijd terecht bij het zorgloket van hun eigen gemeente.

Ondertussen zijn gemeenten met de provincie en openbaar vervoerders in gesprek om samen te kijken naar de ontwikkelingen en initiatieven in het regulier openbaar vervoer. Dit om ervoor te zorgen dat er per 1 juli 2017 een goed alternatief is voor de mensen die nu zonder pasje gebruik maken van de Regiotaxi.
Voor meer informatie kunnen mensen terecht op de gemeentelijke websites of contact opnemen met hun gemeente.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›