4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Antwoord gemeente op de vragen van de CU over vliegveld Lelystad

· 1257× bekeken

VRIEZENVEEN - Hier volgt het antwoord van de gemeente. Het komt er op neer dat Twenterand niet veel meer kan doen dan aansluiting zoeken bij de groep gemeenten die gezamenlijk proberen te lobbyen.

Vanwege toekomstige capaciteitsproblemen van Schiphol wordt de luchthaven Lelystad verbouwd en uitgebreid tot een luchthaven voor middelgrote passagiersvliegtuigen. Dit betekent dat het aantal vliegbewegingen gaat toenemen, ook boven het Vechtdal en het gebied ten westen van Den Ham. Er is inderdaad ongerustheid in delen van Overijssel ontstaan over de gevolgen voor de veiligheid, het milieu en de gezondheid van inwoners. De ontwikkelingen kunnen ook gevolgen hebben voor het zweefvliegen van Aero Club Salland.

De vliegbewegingen voor Lelystad Airport worden voorbereid en vastgelegd door de bestuurlijke Alderstafel Lelystad (voormalig minister Hans Alders is voorzitter), waarbij provincie Overijssel in eerste instantie is vertegenwoordigd door Gelderland. Gedeputeerde Boerman van Overijssel bracht de zorgen uit Overijssel begin maart 2017 in bij de Alderstafel.
Op maandag 6 maart kwamen 11 gemeenten uit midden Overijssel (o.a. Ommen, Zwolle, Kampen, Hellendoorn, Steenwijkerland en Raalte, Rijssen-Holten) op uitnodiging van Dalfsen bijeen. Deze gemeenten trekken samen op in de lobby met de provincie Overijssel richting de bestuurlijke Alderstafel Lelystad. Wij hebben contact opgenomen met gemeente Dalfsen en aansluiting gezocht bij deze groep om actief geïnformeerd te blijven en waar nodig betrokken te worden in het verdere proces.
Op dit moment kunnen wij als gemeente niet veel meer doen. Wij hebben geen bevoegdheden over het luchtruim en de inhoudelijke discussie over de detailuitwerking van de Lelystad-vliegroutes beperkt zich tot de rijksoverheid. De procedure rond het routebesluit voorziet niet in een bezwaar- en beroepsprocedure, en evenmin in een reactiemogelijkheid voor lokale overheden.

Recente stand van zaken
In een persoonlijke brief (7 maart 2017) aan de Werkgroep Luchtruim Overijssel uit Haarle heeft Hans Alders om de ongerustheid weg te nemen de reactie gegeven dat het vliegverkeer naar Lelystad Airport, uitzonderingen daargelaten, in het luchtruim boven Overijssel een vlieghoogte van minimaal 6000 voet (ongeveer 2 kilometer) zal aanhouden. Volgens Alders zullen “vliegtuigen op weg naar vliegveld Lelystad niet laag over de Sallandse Heuvelrug

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›