4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Duitse scholing voor studenten Werktuigkundige installaties

· 649× bekeken

HARDENBERG/NORDHORN – Eerstejaars- en tweedejaars van de opleiding Werktuigkundige installaties hebben donderdag 9 maart een Duitse scholing gevolgd bij BTZ des Handwerks in Nordhorn. De scholing is één van de grensoverschrijdende activiteiten van het project ‘Dubbele kwalificering = Dubbele kansen’. Dit is een samenwerking tussen Alfa-college Hardenberg, RTC en BTZ des Handwerks.

De studenten Werktuigkundige installaties volgen de praktijklessen bij het RTC en de theorie via het Alfa-college. In Nordhorn kregen ze samen met Duitse studenten uitleg over de verschillende manieren van afwatering aan de ‘Abwasserwand’. Voor de toekomstige installateurs is dit een handig leerinstrument die bestaat uit glazen buizen, koppelingen, stortbakken en zelfs twee wc’s. Dankzij de vele mogelijkheden van de rioleringswand kon de Duitse praktijkopleider Martin Lück ook de gevolgen van verkeerd toegepaste installatiemethoden laten zien.

De studenten vonden de scholing reuze interessant, ook al was het voor sommige best lastig om de uitleg in het Duits te volgen. “Maar je gaat er ook aan wennen. Ik had zelfs het idee dat ik het steeds beter verstond” vertelt tweedejaars Sven Kievit. Docent Installatietechniek Herman Nijeboer is enthousiast over de rioleringswand: “Vaak zijn technische mensen visueel ingesteld. Aan deze wand kun je heel praktisch allerlei dingen laten zien. Dat lukt je niet met een boek.“ Daarom wil Nijeboer ook in de toekomst van de mogelijkheid gebruik maken om zijn studenten in Nordhorn te onderwijzen. Dankzij de samenwerking is dit mogelijk.

De scholen werken, samen met een aantal partners (waaronder de provincie Overijssel), aan het grensoverschrijdend project. Het doel is de generieke erkenning van technische beroepsdiploma’s aan beide kanten van de grens. Hiervoor worden de opleidingen monteur werktuigkundige installaties, monteur elektrotechnische installaties, constructiewerker en verspaner vergeleken. Eventuele verschillen in de opleidingen worden opgevuld met cursussen en practica, zodat studenten met het mbo-diploma en aanvullende leergangen/practica op zak ook volledige erkenning krijgen in het buurland. Het project wordt medegefinancierd door de Europese Unie (Interreg).

Over het Alfa-college
Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum (ROC) voor Noord- en Oost-Nederland. Het verzorgt middelbare beroepsopleidingen en educatieve trajecten in Groningen, Hoogeveen, Hardenberg, Assen en Leek. Daarnaast verzorgt het bedrijfsopleidingen op maat en diverse cursussen. Er is bij de onderwijsontwikkeling extra aandacht voor de thema’s Zorg en Wonen en Sport en Vitaliteit (Healthy Ageing), Ondernemerschap en Energie.

Over het RTC
Het Regionaal Techniek Centrum (RTC) is een samenwerkingsverband van zo’n 70 technische bedrijven uit de regio Hardenberg. Bij het RTC kunnen jongeren technische opleidingen volgen op vmbo- en mbo-niveau in de richtingen mechanische techniek, bouw, elektro- en installatietechniek.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›