4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Inzet welzijnsconsulent bespaart gemeenschap veel geld

· 773× bekeken

TWENTERAND - Na ruim 1 jaar inzet van de welzijnsconsulent kan aan de hand van resultaten worden vastgesteld dat behoorlijk bespaard wordt op zorgkosten voor de Twenterandse gemeenschap. Dit komt door de vroegtijdige signalering, snellere doorverwijzing en de schakelfunctie tussen inwoners, gemeente en zorgaanbieders. Tevens wordt er een brug geslagen tussen vraag en aanbod via onder meer de website Helpende Handen.

Als gevolg van ruim honderd aanmeldingen via bijvoorbeeld huisartsen, mantelzorg, wijkverpleging en inwoners zelf, zijn er huisbezoeken afgelegd. De signalen die hieruit voortkomen betreffen problematiek op het gebied van eenzaamheid, zorgverlening, overbelaste mantelzorg en gebrek aan samenhang tussen Wmo & Werk en inkomen.

De problematiek is grotendeels opgelost door verwijzingen naar voorliggende voorzieningen, zoals bijvoorbeeld welzijnsactiviteiten, vrijwillige thuiszorg, stichting Boot en personenalarmering. Tevens is de website Helpende Handen onder de aandacht gebracht, waar op simpele en effectieve wijze de voorliggende voorzieningen - ook wel sociale kaart genoemd - te vinden zijn.

Over het algemeen kan nu al de conclusie getrokken worden dat er behoefte is aan meer maatwerk. Hierdoor is een Wmo-indicatie of hulpverlening niet of beperkt nodig. Ook komt het voor dat een indicatie kan worden uitgesteld omdat er gebruik gemaakt kan worden van de aanwezige welzijnsvoorzieningen.

Een praktijkvoorbeeld:
Meneer X is 69 jaar oud. Opgegroeid in het Westen van Nederland verhuist hij 26 jaar geleden voor zijn werk naar de gemeente Twenterand. Samen met zijn vrouw en twee kinderen heeft hij het hier naar zijn zin. Na jarenlang hard gewerkt te hebben geniet hij samen met zijn vrouw van zijn vervroegde pensioen. Heerlijk samen met de camper op vakantie! Totdat het lot hun treft …

Mevrouw X wordt ernstig ziek en overlijdt vrij kort daarna. Met zijn kinderen en vrienden op grote afstand (wonen in het Westen) krijgt hij zijn leven niet meer op de rit. Hij heeft geen energie meer om zelfstandig nieuwe contacten aan te gaan of iets te ondernemen. De kinderen maken zich grote zorgen. Hun vader is in korte tijd veranderd in een lusteloze, toenemend vergeetachtige man. Ze melden hun zorgen bij de huisarts, maar ook die kan niet veel betekenen, meneer X is immers niet ziek. Echter hij wil ook geen hulpverlening, dat gaat hem te ver. Huisarts vermoedt dat meneer X baat zou hebben aan een daginvulling en schakelt een welzijnsconsulent in via het zorginformatie•punt. Deze consulent biedt dusdanig toegesneden maatwerk dat na analyse van de vraag en het onderliggende probleem, meneer X gestimuleerd wordt wekelijks deel te nemen aan welzijnsactiviteiten. Meneer X meldt zich aan. Hij voelt zich sindsdien een stuk beter, heeft weer sociale contacten en de kinderen zijn blij. Zo kunnen eenzaamheid en verdere gezondheidsklachten worden beperkt of voorkomen.


Dit praktijkvoorbeeld laat zien dat de welzijnsconsulenten Discha Langeler en Anita Timmer niet worden gezien als hulpverlener. Daardoor is de drempel laag.

Inwoners van Twenterand die een vraag hebben op het gebied van wonen, welzijn en zorg, maar niet weten waar ze met hun vraag terecht kunnen, kunnen aanspraak doen op de welzijnsconsulent. Samen zoeken ze dan naar een oplossing. De welzijnsconsulent adviseert en wijst de weg binnen zorg- en welzijnsland maar geeft geen begeleiding. Mocht er langdurige ondersteuning of begeleiding nodig zijn dan weet de welzijnsconsulent, door haar grote netwerk, deze in te zetten.Inwoners van Vriezenveen maken verreweg het meest gebruik van de welzijnsconsulenten, gevolgd door Vroomshoop, Westerhaar en in mindere mate Den Ham.

De welzijnsconsulenten worden volledig gefinancierd door Stichting ZorgSaam Twenterand Projecten en is voor de inwoners gratis te benaderen via één der zorginformatie•punten. De looptijd van de inzet van de welzijnsconsulenten is vooralsnog tot 1 juli 2017.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›