4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Smithoek en Zuidmaten Oost woningbouwlocaties Den Ham

· 884× bekeken

DEN HAM - De Smithoek en Zuidmaten Oost zijn door het College van B&W aangewezen als locaties waar het vervolg van de woningbouw plaats kan vinden. Volgens wethouder Jan-Herman Scholten kunnen beide locaties gelijktijdig ontwikkeld worden: “Ze zijn beide geschikt voor doelgroepsgericht bouwen zoals toekomstbestendige woningen voor senioren, maar ook voor starterswoningen. Het is nu aan ons om de markt uit te dagen met goede plannen voor woningbouw op die locaties te komen.”

Aanvankelijk stond na Zuidmaten Oost fase 1, locatie Smithoek op de rol om bebouwd te worden. Door de beweging op de woningbouwmarkt, hebben zich meerdere ontwikkelaars en bouwers gemeld voor het ontwikkelen van die inbreidingslocatie. En ook mensen met interesse in een levensloopbestendige woning hebben zich al gemeld. De Dorpsraad Den Ham heeft zich uitgesproken voor spoedige invulling van het gebied met woningen. “Gezien die brede interesse en de voorbereidingen op woningbouw in fase 2 van Zuidmaten Oost, zie ik nu mogelijkheden om de ontwikkeling van deze gebieden concreet te maken,” aldus Scholten.

De vervolgstap is dat gemeente samen met gegadigden, Dorpsraad Den Ham, bestaande initiatieven van ontwikkelaars en/of bouwers, de woningbouwbehoefte voor Den Ham actualiseert en uitwerkt.

Gemeenschappelijk eigendom
In de eerste fase van Zuidmaten Oost is geëxperimenteerd met een woonwijk waarin niet alleen naast elkaar wordt gewoond, maar met elkaar wordt geleefd. Een sociaal duurzame wijk. Dit kwam tot uiting in een zogenaamd mandelig gebied. Een woonwijk met woningen die elk een eigen identiteit hebben en die grenzen aan een gemeenschappelijk binnenterrein. De bewoners konden met elkaar bepalen hoe het terrein ingericht werd en waren zelf ook verantwoordelijk voor het onderhoud.
Deze stedenbouwkundige opzet is bijzonder en is voor het eerst toegepast. Daarom is vooraf al bepaald om dit te evalueren. Uit de enquête onder bewoners werd duidelijk dat het stratenpatroon, de architectuur en de streekeigen uitstraling van de wijk wordt gewaardeerd. De mandeligheid heeft volgens de bewoners, bouwers en ontwikkelaars geen toegevoegde waarde voor de sociale samenhang van de wijk. Scholten: “Het laat zien dat het goed is dat we dit hebben geëvalueerd. Voor dit mandelige gebied gaan we voor inrichting, beheer en onderhoud in ieder geval samen met de bewoners op zoek naar een gedragen en definitieve oplossing.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›