4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Kerstactie Stichting Werkgroep Oost-Europa Vriezenveen

· 1012× bekeken

VRIEZENVEEN - Op 6 december is de jaarlijkse kerstactie van de Stichting Werkgroep Oost-Europa Vriezenveen weer van start gegaan door in de kerken van Vriezenveen, Sibculo, Kloosterhaar, Denekamp, Tubbergen en Ootmarsum de actie aan te kondigen en flyers uit te delen. Tevens wordt er bij een aantal supermarkten aandacht gevraagd voor deze actie. De Werkgroep vraagt ook aan u om mee te helpen, zodat deze actie weer net zo’n succes wordt als voorgaande jaren.

Armoede blijft.
In vergelijking met 25 jaar geleden is er heel veel veranderd in Roemenië. De grote algemene armoede van net na de revolutie in december 1989 is er gelukkig niet meer. Het straatbeeld in de centra van de steden verschilt niet veel meer met het straatbeeld in bijvoorbeeld Almelo. Echter is dat slechts de buitenkant.
Wat verder de buitenwijken in, ziet het er plots heel anders uit. Armoedige huisjes, vervallen flatgebouwen, een straatbeeld dat wij hier niet meer kennen. Op het platteland, in de vele kleine dorpjes, lijkt de tijd nog steeds stil te hebben gestaan. De veelal oudere bevolking in deze dorpjes lijdt nog steeds een armoedig bestaan. Om nog maar te zwijgen over de gehandicapten, zieken, arbeidsongeschikten, bejaarden en werklozen. Sociale uitkeringen zijn er niet. Bij werkloosheid krijgt men 2 maanden een minimale uitkering en daarna helemaal niets en is men afhankelijk van familie en vrienden om in leven te blijven.

Verbetering maar..
“Roemenië staat in de top 10 van landen die een hoge economische groei laten zien binnen de Europese Unie, maar tegelijkertijd staan ze ook in de top 10 van landen met de grootste armoede in de EU.” Dat vertelt ons dus, dat het huidige groeimodel niet werkt in het belang van de burger. “Het is een model dat we niet kunnen aanmoedigen”, zegt het hoofd van de Europese vertegenwoordiging in Roemenië.
In een verslag van World Vision Roemenië blijkt dat 66,1 % van de plattelandbewoners in armoede leeft. Vooral de jongeren worden (bijna) gedwongen hun toevlucht te nemen tot voortijdig schoolverlaten om zodoende enig inkomen te realiseren. “Plattelandsgebieden worden geconfronteerd met een groot aantal problemen met betrekking tot onderwijs, gezondheidszorg, sociale integratie, infrastructuur, diversificatie van de werkgelegenheid, emigratie en een vergrijzing van de bevolking”, aldus een recent rapport van de Europese Unie.
Het gemiddelde percentage van de bevolking dat in armoede leeft, is wel gedaald, maar bedraagt altijd nog ruim 22%. In Nederland is dit percentage 9%. Het inkomen in Roemenië is ook iets gestegen. Echter bedraagt het gemiddelde inkomen nog geen € 300,= per maand. Daarnaast is er een grote groep ouderen die van de staat slechts een pensioentje krijgen van ca. € 65,= per maand.
De kosten voor levensonderhoud liggen niet veel lager dan in Nederland. In de supermarkten liggen de prijzen op een vergelijkbaar niveau als hier in de supermarkten. Voor groente en fruit zijn de prijzen in de winkels wel lager, omdat men in de dorpjes meestal hun eigen groente verbouwt. Men heeft daar veel kippen en varkens. Op deze manier kan men dan rondkomen. In de stad ligt dat uiteraard veel moeilijker.

27/14
De Werkgroep organiseert al 27 jaar ongeveer 14 maal per jaar een hulptransport. De kosten van verblijf en overnachtingen worden door de reizigers zelf betaald.
De groep gaat echter niet alleen naar Roemenië, maar eveneens naar Hongarije en de Oekraïne. Naar de Oekraïne is het zeer moeilijk hulpgoederen brengen door allerlei toestanden aan de grens. Afgelopen jaar is er toch een aantal keer een goede oplossing gevonden om de goederen binnen redelijke tijd op de plaats van bestemming te krijgen.
Al die jaren zijn er steeds voedselpakketten gebracht. De eerste 20 jaar werden de pakketten in Vriezenveen samengesteld, verpakt en vervolgens met een grote vrachtauto naar Roemenië gebracht. Dit moest wel zo, omdat de goede Nederlandse producten toen niet in Roemenië verkrijgbaar waren.
De laatste jaren zijn deze producten ook in Roemenië verkrijgbaar.
Het werd de laatste jaren steeds moeilijker om een vrachtwagencombinatie met chauffeurs te vinden en soms waren er hoge brandstof- en tolkosten, wat al gauw opliep tot een onkostenpost van € 2000. Uiteraard blijft de werkgroep de chauffeurs en transportbedrijven daarvoor heel dankbaar.
Daarnaast speelden destijds ook de risico’s mee van het rijden in de winter. Mede hierdoor is er enkele jaren geleden besloten om de voedselpakketten in Roemenië zelf te kopen en ze daar in overleg met de plaatselijke contactcomités samen te stellen. Al die jaren zijn de acties een groot succes geweest en was het mogelijk om jaarlijks bijna 1000 pakketten samen te stellen.

Maatwerk.
Natuurlijk is de dank daarvoor niet alleen bestemd voor de inwoners van Vriezenveen, maar ook voor Sibculo, Kloosterhaar, Tubbergen, Denekamp en Ootmarsum die eveneens ieder jaar hebben meegedaan.
We maakten destijds steeds twee ‘kerstreizen’, omdat we de inhoud van de pakketten zelf in Roemenië inkochten, wat natuurlijk zeer tijdrovend was en daarvoor was één reis te kort.
In overleg en op advies van de plaatselijke comités en contactpersonen gaat het nu anders.
De contactpersonen kopen zelf de inhoud van de pakketten en zijn vrij om de inhoud van de pakketten samen te stellen, als het maar wel om de eerste levensbehoeften gaat. De pakketten worden afgestemd voor één per persoon. Zo krijgen de families afhankelijk van de gezinssamenstelling één of meerdere pakketten, wat een eerlijker verdeling is. Er is de afspraak gemaakt dat met het uitdelen van de pakketten wordt gewacht totdat de mensen van de werkgroep aanwezig zijn, zodat zij er zeker van zijn dat al uw geld ook daadwerkelijk aan de pakketten wordt besteed.
Deze formule heeft tot grote tevredenheid geleid van alle betrokkenen.

Verbetering.
Samenvattend kunnen we zeggen dat de ervaring van alle voorgaande jaren de volgende zaken hebben opgeleverd:
Betere verdeling van de pakketten
Meer maatwerk wat betreft de inhoud van het pakket
Mensen worden meer aangezet tot nadenken en eigen initiatief wordt ontplooid;
Grote kostenbesparing.
Het derde punt heeft dit jaar geleid tot vragen om een andere vorm van hulp met deze gelden. Zo is b.v. de gezondheidszorg in Roemenië in verhouding erg duur. Voor gespecialiseerde medicijnen en behandelingen moet een flinke “eigen bijdrage” worden betaald. De vraag kwam dan ook van enkele comités: kan een deel het geld van de kerstactie hiervoor besteed worden?
Het bestuur van de werkgroep heeft zich daarover beraden en is van mening dat deze vorm zeker binnen het doel van de actie valt. Waarom wel voedsel verstrekken, maar geen hulp bij medische zorg, om in leven te blijven? Daarnaast moet men nog selectiever te werk gaan met het verstrekken van de voedselpakketten.
Het bestuur heeft dit het afgelopen jaar met alle plaatsen besproken en zij hebben onderschreven dat meer flexibiliteit en verantwoordelijkheid een welkome vernieuwing is.
Omdat we zeker willen weten, dat iedere euro die aan deze actie wordt gegeven ook voor een voedselpakket of andere vorm van hulp wordt besteed, zijn er altijd leden van de werkgroep bij het samenstellen en uitdelen aanwezig en moet het plaatselijke comité volledig verslag doen van hun activiteiten en financiële verantwoording afleggen. De werkgroep vindt dat er niets aan de bekende strijkstok mag blijven hangen.
Dit is ook de garantie naar alle mensen toe die deze actie mogelijk maken.

Warm.
De Werkgroep hoopt dit jaar weer net zoveel respons op de kerstactie te krijgen als voorgaande jaren.
Deze manier van hulp verlenen is bij de gevers kennelijk goed ontvangen, gezien het meer dan mooie resultaat van vorige jaren. Uiteraard hebben de mensen thuis bij het overmaken van geld of bij het kopen van een bon in de supermarkt i.p.v. het kopen en samenstellen van een ‘eigen’ voedselpakket een ander gevoel en zal er misschien een minder emotionele binding zijn, maar de garantie dat iedere cent aan deze hulp besteed wordt, geeft hopelijk toch ook een heel goed gevoel.
Voor de werkgroep betekent dit, dat we de actie moeten blijven promoten. Er liggen in de diverse supermarkten flyers bij de kassa’s en er staan billboards. Bovendien hoopt de werkgroep op vrijdag 16 december met een marktkraam bij de ingang van de JUMBO te staan en op zaterdag 17 december bij de EMTÉ. We bieden het winkelend publiek heerlijke erwtensoep aan, gemaakt door de conciërges van Het Noordik, om zo de mensen “warm” te krijgen voor deze actie.

Met de reis in januari 2017 nemen de reizigers natuurlijk hulpgoederen mee. Niet alleen is er vraag naar heren- en kinderkleding, maar ook naar vele andere zaken, zoals speelgoed, fietsen, linnengoed, wol/katoen, klein huishoudelijk materiaal en klein gereedschap. Omdat we geen pakketten hoeven mee te nemen, kunnen we vooral winterkleding, dekens en dekbedden meenemen.
De grootste vraag blijft nog steeds kinderkleding en –schoenen en herenschoenen. Dit krijgen we maar mondjesmaat binnen en zeker niet genoeg om aan de vraag te voldoen, waarschijnlijk komt dit mede doordat ook andere instellingen kinderkleding inzamelen.
Nog goederen? Dan kunnen deze elke zaterdag tussen 10:00u en 12:00u afgegeven worden op het depot aan de Horstweg 15 te Vriezenveen.

Net als vorig jaar kan een kerst/voedselpakket besteld worden bij de volgende supermarkten:
Jumbo, Fikkert
Spar, Mulder
Attent, Peddemors
Dit jaar is het ook weer mogelijk om bij Christelijk Boekenhuis De Akker een pakket te bestellen
en bij Expert Vroomshoop.

Daarnaast is het altijd mogelijk om het bedrag over te maken op de rekening van de Stichting Werkgroep Oost-Europa Vriezenveen, onder vermelding van ‘Kerstpakketten 2016’.
Het bankrekeningnummer is: NL07 RABO 0368 8448 54

Namens vele minderbedeelden in Roemenië een oproep aan alle inwoners van Twenterand en omgeving om per gezin tenminste één kerstpakket à € 17,50 te bestellen of om dit bedrag over te maken, want is het juist in deze kersttijd niet fijn om te kunnen en te mogen geven?

Namens allen uit Roemenië wensen we u

Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!
Of in het Roemeens:
Crăciun Fericit şi un An Nou Fericit
En in het Hongaars:
Kellemes Karácsonyi Ünnepeketés Boldog új Ėvet

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›