4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Stolpersteine geplaatst in Den Ham en Vriezenveen

· 1238× bekeken

DEN HAM/VRIEZENVEEN - Dinsdag 6 december werden er in de gemeente Twenterand zogenaamde Stolpersteine gelegd ter nagedachtenis aan de joden die in de tweede wereldoorlog werden weggevoerd en vervolgens werden vermoord. Bij deze plechtigheden, waar veel publieke belangstelling voor bestond, waren ook aanwezig, burgemeester Cornelis Visser en wethouder Martha van Abbema, maar ook veel oud bestuursleden van de gemeente Twenterand. Daarnaast afgevaardigden van verschillende andere instanties die dit project financieel ondersteunden. Verder ook de leden van de Lions, welke indertijd het initiatief namen voor dit project, waren present.

De Duitse kunstenaar Gunther Demnig was persoonlijk naar Den Ham en Vriezenveen gekomen om deze stenen te leggen. Begonnen werd aan de Daarleseweg in Den Ham vanwaar indertijd vijf leden van de familie Schlosser werden weggevoerd en een paar dagen later werden omgebracht in Sobibor. Hier werd na het leggen het joodse herdenkingsgebed Kol Nedrei door een nabestaande in het Nederlands uitgesproken.

Daarna werden er twee stenen gelegd voor de voormalige slagerij Schaap aan het Westeinde te Vriezenveen alwaar een van de jongste telgen uit deze familie een indrukwekkend gedicht voorlas tijdens het leggen. Als laatste werden er twee stenen gelegd aan het Westeinde voor de ingang van de voormalige winkel van de familie De Haas. Hier werd door een lid van de familie in het Armeens een van de bekende joodse gebeden uitgesproken. Bij alle geplaatste stenen werden door jongens en meisjes uit de hoogste groepen van de basis school bloemen gelegd. 's Middags werden op alle basisscholen in de gemeente Twenterand aan de oudste leerlingen leerlingen het boekje NOOIT WEER uitgereikt.

In dit boekwerkje wordt een beeld gegeven om welke families het gaat in Den Ham en Vriezenveen en wat er heeft plaatsgevonden en welke dramatische gevolgen het voor onze Joodse plaatsgenoten heeft gehad. Daarnaast het verhaal van een joods onderduikmeisje dat de oorlog wel overleefde. Verder is er aandacht voor de nog tastbare herinneringen in onze dorpen aan de Joodse gemeenschap. Hopelijk helpt dit boekje om de toekomstige generaties ervan te overtuigen dat dit NOOIT WEER zal gebeuren. Dit boekje is voor €2,- verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV's

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›