4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT: Inwoners nooit laten betalen voor onenigheid in een partij

· 2946× bekeken

VROOMSHOOP - “Het mag nooit zo zijn dat onze inwoners er financieel voor opdraaien om onenigheid of uit elkaar vallen van een raadsfractie daarmee te voorkomen, zoals bij CDA en ChristenUnie aan de hand is. En dat is nu wel gebeurd”, zei fractieleider Mark Paters verbitterd tijdens het debat over de zwembaden.

Nog geen 6 maanden geleden gingen het college van B & W en coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP voor locatie Zuid De Stamper vanwege de multifunctionaliteit en verwees hierbij naar hun eigen bestuursakkoord. Maar binnen de twee genoemde christelijke partijen kreeg men maar geen onderlinge overeenstemming, waardoor het nieuw te bouwen overdekte bad niet in Vriezenveen dreigde te komen. En dat is gezien de herkomst van de verkiezingsstemmen voor deze partijen ‘not done’. Oplossing: onderzoek Vriezenveen-Noord nog eens. De aannames en kosten zijn nog even boterzacht, maar de interne onenigheid binnen de partij is in de kiem gesmoord, overdekte bad blijft hoe dan ook in Vriezenveen,.. 1½ kilometer verderop. “Maar dat kost wel minimaal € 75.000 per jaar extra (ruim 3 miljoen euro) en dat mogen linksom of rechtsom onze inwoners ophoesten. Het is schandalig.”

“Wethouder Van Abbema en de coalitiepartijen roepen steeds dat de zwembaden geen cent meer mogen kosten dan € 645.000, maar daar zitten ze met hun voorstel nu al boven. En bij dit voorstel is ook nog eens geshopt uit de drie onderzoeksrapporten. Wat hun aanstaat pakken ze er uit, maar wat nadelig is voor hun voorstel laten ze buiten beschouwing en wordt met de aanbesteding allemaal recht getrokken, hopen ze. GBT is erg benieuwd welke ondernemer een nieuw overdekt binnenbad bouwt met 2 of 3 volwaardige doelgroepbaden voor een gemeentelijke jaarlast van maximaal € 395.000. We hebben een paar ondernemers gesproken en die zeggen dat het onmogelijk is of dat we een dusdanig uitgekleed overdekt bad krijgen met hooguit een 25 meter bad. Maar zelfs dat wordt nog lastig.”

Op dit moment kosten open lucht bad De Zandstuve en overdekt bad de Stamper samen € 535.000. Door aantrekking van het krediet van 3 miljoen, zoals voorgesteld wordt, gaat de teller lopen naar minimaal € 645.000. Dit verschil betalen onze inwoners. In dit bedrag zit al een tariefsverhoging verwerkt op de toch al dure zwembadkaartjes en wellicht een huurverhoging voor de zwemverenigingen. “Dan kun je wel beweren dat het bedrag van € 645.000 is verwerkt in de begroting, maar onder andere hiervoor is de OZB (belasting voor inwoners) de afgelopen jaren extra verhoogd. Dit staat nog los van de kosten die er zeker bij gaan komen.”

GBT maakt zich al langer zorgen over de financiële situatie van de gemeente Twenterand. Dit is herhaaldelijk geuit bij de begrotingsbehandeling. Er ligt voor een bedrag van 4,2 miljoen euro aan schadeclaims inzake grondverkopen, er zijn oplopende zorgtekorten van 2 miljoen euro per jaar (huishoudelijke hulp, Wmo en jeugdhulp) waar nog geen oplossing voor is en de financiële buffer om klappen op te vangen is bijna gehalveerd met 4,5 miljoen. Er worden nu al tekorten gedekt met geld dat er nog niet is. “Dat heet het ene gat met het andere vullen. De financiële situatie van onze gemeente was 4-5 jaar geleden rooskleurig, maar sinds het aantreden van dit college en deze coalitie stevenen we af op een armlastige gemeente en dit zal ten koste gaan van voorzieningen of kwaliteit, want het zal uit de lengte of breedte moeten komen. Tot nu toe wordt het college gered door extra gelden vanuit het Rijk, maar dit zal niet door blijven gaan. We zijn er nu afhankelijk van en dat is een gevaarlijke ontwikkeling.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›