4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Rekenkamer West-Twente onderzocht Duurzaam Twenterand

· 775× bekeken

VRIEZENVEEN - Wie of wat is die Rekenkamer West-Twente? Die is ingesteld door de gemeenten Hellendoorn, Twenterand, Wierden en Rijssen-Holten. En het is een onafhankelijke rekenkamer, wat betekent dat zij onafhankelijk is van de gemeenteraad en van het college van B&W.
De Rekenkamer bestaat uit een directeur die medewerkers kan inschakelen voor onderzoeks- en secretariaatswerkzaamheden. Voor het bestuur van de Rekenkamer hebben de gemeenten de Stichting Rekenkamer West Twente opgericht. Namens de vier gemeenten hebben de raadsgriffiers zitting in het stichtingsbestuur. Genoeg over de Rekenkamer, nu (Agenda) Duurzaam Twenterand.

De centrale vraag was, in hoeverre heeft de gemeente goed werk verricht op duurzaamheidsgebied, en in hoeverre was de raad daarbij betrokken. Het gaat te ver om alle deelvragen en het proces van onderzoek hierbij te halen, maar er zijn een aantal interessante conclusies en aanbevelingen.
Ten eerste is er geen duidelijke koppeling tussen het Milieubeleidsplan van de gemeente, en de Agenda Duurzaam Twenterand – ook van de gemeente.
Ten tweede lijkt het aanstellen van duurzaamheidsambassadeurs een goede strategie om duurzaamheid intern te verankeren.
Ten derde laat de gemeente een wisselend ambitieniveau zien voor wat betreft duurzaamheid. Vrij vertaald - ze gooien er af en toe met de pet naar.
Ten vierde is er te weinig ambtelijke capaciteit vrijgemaakt voor de uitvoering van de Agenda Duurzaam Twenterand.

Een aantal aanbevelingen zijn, onder andere, om het belang van duurzaamheid duidelijker te maken, en men moet steviger inzetten op communicatie met inwoners. Duurzaamheid is overigens niet het enige aspect waar er wordt gesproken over een verbetering van de communicatie met de inwoners, dan wel het meer betrekken van de inwoners bij de gemeentelijke activiteiten. In het (bijna) afgelopen jaar is hier veelvuldig over gesproken; zo vaak, dat je haast zou denken dat er een structureel probleem ligt in de communicatie tussen een gemeente en haar inwoners.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›