4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Zonnepanelen op het gemeentehuis in Vriezenveen

· 1051× bekeken

VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand is aan het verduurzamen en wil hierin het voorbeeld geven aan bedrijven, instellingen en inwoners in Twenterand. Als eerste zichtbare stap zijn 335 zonnepanelen geplaatst op het dak van het gemeentehuis in Vriezenveen. In totaal wekken deze 90.450 kWh aan stroom op wat overeenkomt met het gebruik van circa 30 huishoudens per jaar. Het volgende gebouw dat van zonnepanelen wordt voorzien, is de gemeentewerf in Vroomshoop. De gemeente wil zo snel mogelijk de eigen gebouwen verduurzamen. Hierbij wordt ook gekeken naar energiebesparing door isolerende maatregelen en de plaatsing van energiezuinige verlichting en andere apparatuur.

Wethouders Martha van Abbema (duurzaamheid) en Ben Engberts (gemeentelijke gebouwen) zijn beide verheugd: “Met het plaatsen van de zonnepanelen gaat een lang gekoesterde wens in vervulling van het college, ambtenaren maar ook de gemeenteraad. Wij zijn dan ook blij dat het met behulp van deze subsidie eindelijk gelukt is. Met een zonne-energie systeem besparen we op de energiekosten en het is goed voor het milieu. Particulieren die ook willen onderzoeken of zonnepanelen of energiebesparende maatregelen iets voor hen is, verwijzen we graag naar ons Energieloket.”

Door nu als voorbeeld de gemeentelijke gebouwen te verduurzamen, wordt bespaard op energiekosten. De bespaarde middelen worden opnieuw ingezet voor versnelling van stappen zodat alle mogelijkheden binnen afzienbare tijd worden benut. De gemeente Twenterand heeft het zonne-energie systeem op het dak van het gemeentehuis laten realiseren door E.T.I. Leerkes.

Stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE)
Voor de plaatsing van de zonnepanelen op het gemeentehuis heeft de gemeente een SDE-subsidie toegekend gekregen van maximaal € 54.000 over een periode van 15 jaar. Een SDE-subsidie is een subsidie voor grote installaties van meer dan 60 zonnepanelen. De subsidie wordt uitgekeerd in de vorm van een jaarlijkse bijdrage over een periode van meerdere jaren. Ook voor plaatsing van zonnepanelen op een gebouw bij de gemeentewerf is inmiddels een subsidie toegekend van € 60.000.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›