4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Levend Vroomshoop komt met uniek caféboek

· 1542× bekeken

VROOMSHOOP - Cafés in Vroomshoop vormen een normaal onderdeel van het dagelijks leven, ze horen er gewoon bij. Al 150 jaar zijn dat vind- en ontmoetingsplaatsen bij uitstek om samen het glas te heffen, bij te kletsen, een kaartje te leggen of te biljarten. Later kwam daar nog het darten bij.
Vermaarde Vroomshoopse cafés als Radstaak, Koekkoek, ‘De Sport’ van Brinkman, ‘Nooitgedacht’ van Lucas, Brinkman, Het Hoekje, Van den Bosch roepen dierbare herinneringen op. Maar ook de hedendaagse cafés De Brug (voorheen De Vriendschap) in de kern Geerdijk, en Nieuwoord, ’t Stuupke, ’t Tonnechie en Kremer in Vroomshoop zijn gezellige pleisterplaatsen van onderlinge ontmoeting van jong en oud.
De stichting Levend Vroomshoop brengt met een nieuw boek de verdwenen en de huidige Vroomshoopse cafés op treffende wijze in beeld. Dankbaar is gebruik gemaakt van een historisch overzicht van de lokale historiekenner Herman Dasselaar en van een doorleefd verhaal van de in 2014 overleden Vroomshoopse volksschrijver Bonne Rauhé.

Daarnaast hebben Thea Kroese, Hans Nieboer en John de Vries van Levend Vroomshoop interviews gehouden met de huidige café-eigenaren, die in het boek zijn terug te vinden. Ook zijn herinneringen opgehaald over verdwenen cafés, onder meer bij de kroegbaas in ruste Bernard Dogger, met Cees van den Heuvel van café Tebberman, en met nazaten van Radstaak en Van den Bosch. Uniek historisch fotomateriaal is in het boek terug te vinden en enkele treffende gedichten over Vroomshoopse cafés ontbreken niet. Klaas Dragt van Levend Vroomshoop had de eindredactie en maakte foto’s van de huidige cafés en van de kroegbazen en –bazinnen. John Mulder van het Buro Kordaat gaf vorm aan het geheel.

Het Vroomshoopse caféboek kreeg een welluidende titel mee: “Nog iene dan…”. Op vrijdagmiddag 25 november aanstaande wordt het caféboek vanaf 16.00 uur tijdens een ludieke kroegentocht gepresenteerd in achtereenvolgens de cafés Nieuwoord, De Brug, ’t Tonnechie, ’t Stuupke en Kremer.
In die cafés kan nu alvast worden ingeschreven op intekenlijsten, waarmee men is verzekerd van een aansprekend boek. Dat kan ook door een mail te sturen naar info@levendvroomshoop.nl of te bellen met 0546-642191. Het stevig gebonden boek in full colour bevat 80 bladzijden en is te koop voor € 15,-.
Mail daartoe naar info@levendvroomshoop.nl of bel 0546-642191. En uiteraard kan men ons ook op de Kerstmarkt in Vroomshoop vinden op vrijdag 16 december a.s.

In 2010 verscheen het alomvattende standaardwerk ‘Levend Vroomshoop’ en in feite is dit boek daar een thematische opvolger, zeg maar een dochter van. Er leven plannen bij het bestuur van Levend Vroomshoop om de komende jaren meerdere thema’s in boeken te vervatten. Maar eerst gaat de focus op dit caféboek: “wi’j drinkt ter nog iene op”!

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›