4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

De kogel is door de kerk bij de zwembadkwestie

· 2108× bekeken

TWENTERAND - Het college van B&W is tot een voorstel gekomen in de zwembad kwestie. Dit voorstel zal besproken worden in de raadbijeenkomst op 6 december 2016. Wat houdt dit voorstel in? Er zijn twee mogelijke locaties in Vriezenveen: de Stamper (Zuid), en Prinsenweg Oost (Noord). De afstand tussen deze twee locaties is zo'n 1,8 km. Verder, voor deze twee locaties, ook een uitwerking voor een 2- of 3 baden concept. Na het noemen van deze twee locaties zal menigeen zich afvragen waarom er geen andere locaties zijn meegenomen. Bij eerdere onderzoeken - waarbij echt met alles, behalve emoties, rekening werd gehouden - was al gebleken dat de optimale locatie voor Twenterand ergens tussen Vroomshoop en Vriezenveen uit zou komen. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van wetenschappelijke modellen, zoals ze ook veel gebruikt worden in de logistiek, om logistieke problemen en oplossingen in kaart te brengen. En daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners, en de af te leggen reisafstand in totaal. Als we de locatie een stuk naar Vroomshoop zouden opschuiven, zouden Vriezenveners meer kilometers moeten maken dan Vroomshopers. En omdat er nu eenmaal meer Vriezenveners zijn, komt het "gewogen" gemiddelde dichter bij Vriezenveen terecht. En omdat je niet "in the middle of nowhere" wilt gaan zitten, kom je dan dus in Vriezenveen terecht.

Of je dan tussen de opties Noord en Zuid nog een keus moet maken? Dat is een financiële kwestie, maar ook een emotionele.Hier de jaarlijkse kosten op een rij:Hier zitten de kosten van de Zandstuve (€230.000) overigens bij in.

-- Twee baden, Zuid €573.500
-- Drie baden, Zuid €666.500
-- Twee baden, Noord €648.500
-- Drie baden, Noord €736.500

Het kostenverschil tussen Noord en Zuid is zo'n €70.000. Dat is onder andere omdat daarvoor de grond nog moet worden aangekocht. Verder is er een risico aan Noord, waar Zuid geen last van heeft: het bestemmingsplan moet gewijzigd worden.

Twee of drie baden

In principe moeten drie groepen bediend worden in een zwembad, met elk een eigen temperatuur, Bij een driebaden concept kan elk bad op zijn eigen specifieke temperatuur worden gehouden.Bij een tweebaden concept moeten dezelfde drie groepen worden bediend, maar dan moet tussentijds koeling of verwarming worden toegepast. Dit is natuurlijk niet erg energie-efficiënt. Dat brengt ons bij het volgende aspect, duurzaamheid.

Duurzaamheid

De provincie is in principe bereid om duurzaamheids-maatregelen te ondersteunen. Dan kunt U denken aan warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en wat dies meer zij. Een bijkomend effect kan dan zijn dat de energierekening (zo'n €100.000) gehalveerd zou kunnen worden zodat op de genoemde bedragen nog een korting van zo'n €50.000 toegepast zou kunnen worden. Maar dit aspect moet nog volledig ontgonnen worden.

In de markt zetten
Anders dan in het verleden vaak werd gedaan, wil men nu ontwerp, bouw, onderhoud en exploitatie in èèn besteding in de markt zetten. Wethouder van Abbema daarover: "Wij willen niet op voorhand het nieuwe zwembad precies gaan uittekenen en de markt vragen de laagste prijs aan te bieden. Wij willen de markt uitdagen het beste concept aan te bieden voor het beschikbare geld."

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›