4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Stimulering van de economie - wie betaalt de rekening daarvan?

· 842× bekeken

VRIEZENVEEN - Een aantal acties, zoals het opstellen van het winkelverbeterplan, regionale afspraken, Twentse acquisitie, promotie van Twente, revitalisering Weitzelpoort, opzetten ondernemershuis en het uitvoeren van acties uit het Twenterands Economisch Stimuleringsprogramma; die moeten allemaal bekostigd worden. En het liefst volgens het profijtbeginsel; wie er van profiteert, betaalt.

Een voorstel van het college om de OZB voor niet-woningen te verhogen werd door de raad afgeserveerd (op 12 juli 2016), omdat zo ook non-profit stichtingen zouden moeten meebetalen aan zaken die alleen ten goede komen aan echte ondernemers, die zo hun omzet en/of winst willen verbeteren.En dat leek de raad niet juist.

In een antwoord op dit dilemma heeft het college een aantal gemeentelijke belastingen op een rijtje gezet, en na een evaluatie daarvan lijken er maar 2 soorten belasting in aanmerking te komen om de ondernemers te kunnen faciliteren.

En dat is, inderdaad, ook de OZB, waarbij het college terloops nog even meldt dat de OZB tarieven in Twenterand tot de laagste in de provincie behoren. De suggestie is klip en klaar - de OZB wat verhogen wordt gezien als een duidelijke optie. En of dat nu alleen voor niet-woningen geldt, of dat er onderscheid gemaakt zou kunnen worden tussen een echte onderneming, en non-profit instellingen, dat wordt verder niet vermeld.

De andere belasting die recht zou doen aan het profijtbeginsel, is de reclamebelasting. Die belasting is in heel Nederland al een tijdje uit de mode geweest, maar begint langzamerhand weer salonfähig te worden. Een probleem dat zich hierbij zou kunnen voordoen is dat het vaststellen van de tarieven, en de inning van die belasting, veel werk en kosten met zich meebrengen. En daar zit ook weer niemand om te springen.

En die andere acht belastingvormen, die niet zo geschikt waren, welke waren dat? Dit zijn ze: Bedrijveninvesteringszone (BIZ), hondenbelasting, rioolheffing, toeristische heffingen, reinigingsheffingen, parkeerbelasting, precariobelasting en retributies.

Waarschijnlijk staat of valt een geschikte oplossing met het vinden van een efficiënte wijze, waarop hetzij de OZB, hetzij de reclamebelasting, op een juiste manier kunnen worden toegerekend aan de doelgroep die er van profiteert.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›