4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GemeenteBelangen Twenterand vindt ‘belastingcoalitie’ kindonvriendelijk

· 1429× bekeken

TWENTERAND - GemeenteBelangen Twenterand [GBT] stelt financieel solide maatregelen voor om (kwetsbare) kinderen en jeugd te ontzien bij de bezuinigingen. Daarnaast wil GBT af van het financieel toezicht (code oranje) van de provincie. “Niet pas in 2018, zoals college en coalitie dat willen, maar zo snel mogelijk. Wij laten zien dat dat kan zonder de inwoners en voorzieningen te raken”, aldus Mark Paters.Het college blijft maar geld uitgeven aan prestigeobjecten en nutteloze zaken uit het ‘Bestuursakkoord CDA - ChristenUnie – SGP’ met een dubbele agenda, terwijl het geld wegstroomt en er nog grotere tekorten aankomen. Fractievoorzitter Paters: “Dit gelag moet allemaal betaald worden. Hier draaien onze inwoners voor op getuige de extra OZB-verhoging die is ingevoerd. Daarbij worden voorzieningen uitgekleed en langzaamaan afgebroken. Dat laten de nieuwe bezuinigingsvoorstellen wederom zien. Hierover is al grote onrust ontstaan. Maar er volgt meer, want dit college is voornemens ook na 2017 nieuwe bezuinigingsmaatregelen door te voeren. Ze hebben zo weinig creativiteit dat men steeds bij dezelfde aanklopt.” GBT heeft bij de zogenoemde Algemene Beschouwingen een alternatieve Kadernota ingeleverd waaruit blijkt dat het anders kan en het sein van de provincie op code groen kan.

“Als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen”. De GBT-fractievoorzitter kan er niet over uit dat gehandicapten, (kwetsbare) kinderen en jeugd de dupe worden. “Hoge uitgaven in de hulpverlening en zorg - ook wel sociaal domein genoemd - kun je onder andere voorkomen door meer te investeren in preventie en anders te gaan werken in dit domein. Dat roept het college ook overal en nergens. En wat doet hetzelfde college nu? Het tegenovergestelde.” GBT vindt dat juist in het sociale domein innovatief en anders gewerkt moet worden. Anders is het systeem niet te handhaven. “Als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen.”

“Wie de jeugd heeft,… heeft niets aan dit college”. Pijnlijk voorbeeld uit de Kadernota 2017 is de sterfhuisconstructie die het college nu uitvoert op speeltoestellen in speeltuinen. Is een toestel kapot, dan wordt het afgevoerd. Maar er komt niets voor terug. Buurtbewoners maken zich zorgen en krijgen na een gesprek op het gemeentehuis nul op het rekest. “We hebben het dus over buiten spelen voor kinderen hè, terwijl dit voor de ontwikkeling van een kind zo belangrijk kan zijn. Wij laten de speeltuinen niet langzaam afbreken door dit college en komen met een voorstel een reserve hiervoor creëren, waarbij participatie van de buurtbewoners uitgangspunt is.” Verder wil GBT de bezuinigingen op het gehandicaptenwerk, jongerenwerk en de bibliotheek te niet doen. De termijn van de combinatiefuncties sport/cultuur wil GBT verlengen. Zij bereiken 3.500 kinderen.

Communiceren blijft een probleem. De communicatie vanuit het college laat regelmatig te wensen over, zo bleek uit de inspraakreacties. Ook GBT moet herhaaldelijk dezelfde vragen stellen of moet twee maanden wachten op antwoorden, die doorgaans onbevredigend zijn. Het niet uitvoeren van een raadsbesluit dat evenementenvergunningen legesvrij zijn is zo’n voorbeeld. Over evenementenvergunning aanvragen gesproken: GBT wil een vereenvoudiging hiervan door jaarlijks niet steeds vuistdikke documenten te laten invullen en inleveren door veelal vrijwilligers, maar alleen de wijzigingen door te geven.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›