4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Minder restafval, meer hergebruik in Twenterand

· 864× bekeken

VRIEZENVEEN - De inwoners van de gemeente Twenterand hadden in 2015 gemiddeld 82 kilo restafval per jaar. Dat is maar liefst 11 kilo minder dan in het jaar daarvoor. Wethouder Engberts: “De gemeente Twenterand voldoet daarmee al ruimschoots aan de doelstelling voor 2020 van 100 kilo per persoon per jaar. Daar mogen we met elkaar trots op zijn!"

Daarnaast hebben inwoners van Twenterand er voor gezorgd dat maar liefst 81% van hun afval hergebruikt wordt. De landelijke doelstellingen van 65% hergebruik in 2015 en 75% hergebruik in 2020 zijn hiermee behaald. Dat blijkt uit de grondstoffenmonitor 2015 van ROVA. De meeste van de gemeenten in het ROVA-werkgebied voldoen wel aan de norm voor 2015, maar nog niet aan die van 2020. Twenterand wel. Engberts daarover: “Wij staan van die 20 gemeenten in de top zes voor wat betreft het hergebruik en dat vind ik een goede prestatie."

Van plastic naar pmd: groot succes
Vanaf 1 januari 2015 is de inzameling van metalen verpakkingen en drankenkartons bij de al bestaande inzameling van plastic verpakkingen begonnen. Vanaf november 2015 zamelen we dit PMD-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) in met een container. De inzameling van deze combinatiestroom blijkt een groot succes. Hadden inwoners van Twenterand in 2014 18 kilo plastic verpakkingen, in 2015 is dit gestegen naar 26 kilo per inwoner per jaar.

Initiatieven van inwoners
Wethouder Engberts laat weten dat deze mooie resultaten mede tot stand komen door goede publiciteit en communicatie met de inwoners. Zij hebben het hergebruik hoog in het vaandel staan, iets wat ook blijkt uit de initiatieven die de inwoners binnen de gemeente op het gebied van zwerfvuil: "De mensen gaan zelf aan de slag om hun wijk schoon te houden." Voorbeelden zijn de initiatieven van de Wildbeheerseenheid, de Touwtrekvereniging en recent een actie van de geocachers in Vroomshoop. Al deze initiatieven worden door Twenterand en ROVA ondersteund door de inzet van een zwerfafvalbus met materialen zoals afvalgrijpers e.d. Het opgehaalde zwerfafval wordt gratis afgevoerd.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›