4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Wet openbaarheid van bestuur - en hoe men er gebruik van maakt

· 1285× bekeken

VRIEZENVEEN - Vorig jaar is er door iemand geïnformeerd naar alle documenten waaruit blijkt wat het aantal opvangplaatsen in de gemeente was in een bepaalde periode. Het college heeft aan dat verzoek voldaan, en alle informatie verstrekt over de vluchtelingenopvang. Daar is echter een bezwaarschrift tegen gemaakt; men had beoogd niet alleen de informatie over vluchtelingenopvang te krijgen, maar ook van allerlei andere soorten opvang. Zoals opvang voor jongeren, ouderen, asielhouders, kinderen, dak- en thuislozen, vrouwen, en crisisopvang, Dit bezwaarschrift is overgenomen door het college, op advies van de commissie bezwaarschriften. Als gevolg van dit overnemen moeten de proceskosten @ € 503,- vergoed worden.

Het zelfde verhaal nog eens, maar dan in wat simpelere bewoordingen. Volgens de Wet openbaarheid bestuur mag iedereen bij een gemeente zo ongeveer alles aan informatie opvragen En als de gemeente dan niet snel genoeg, of niet helemaal juist, reageert, volgt er een boete die voldaan moet worden aan de aanvrager van de informatie. Als het verzoek niet helder is, moet de gemeente dan om verduidelijking vragen. In dit geval is dat dus niet gebeurd. En dan kost het geld.

Er zijn dus mensen die misbruik maken van deze Wet openbaarheid bestuur, met het oogmerk om er aan te verdienen. Deze mensen schrijven vele gemeenten aan, in de hoop dat er ergens iets misloopt, en men dan financiële genoegdoening kan eisen. Die mensen maken daar hun werk van. En jagen hiermee de gemeenten op kosten. En dus de inwoners van die gemeente.

De gemeente Zeewolde heeft ook last gehad van dit soort verzoeken. Maar die hebben daarvoor een oplossing gevonden, door de verzoeken om informatie alleen via de gemeentelijke website mogelijk te maken, en daarbij de DigID van de indiener te vereisen. Dat heeft in de praktijk geleid tot een sterke vermindering in het aantal verzoeken om informatie. Misschien kan de gemeente daar haar licht opsteken?

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›