4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Eerste voorjaarshoning van Eetmee-bijen

· 946× bekeken

VROOMSHOOP - Op de Eetmee-moestuin aan de Nijverheid in Vroomshoop staan naast allerlei groenten, fruitbomen, kruiden en bloemen, ook twee bijenkasten. De afgelopen weken hebben de bijen, ondanks de wisselende weersomstandigheden, zoveel honing verzameld, dat de imker aan het werk kon. Uit één van de twee Eetmee-bijenkasten is de afgelopen week 14 kg voorjaarshoning gehaald, dat zijn 28 potjes. Nectar van de paardenbloem en de kastanje zijn de voornaamste ingrediënten van deze Eetmee-honing. De potjes honing worden voor € 5,- per stuk verkocht en de opbrengst komt weer ten goede aan Eetmee. De verwachting is dat de komende week ook de tweede bijenkast voldoende honing heeft om geslingerd te worden.

Een bijenvolk bestaat in de zomer uit ongeveer 50.000 bijen. Er is één koningin, enkele honderden darren (mannelijke bijen) en tienduizenden werkbijen. De meeste mensen krijgen in hun leven alleen de werkbijen te zien. Het zijn namelijk de werkbijen die er op uitgaan om de voor het bijenvolk benodigde grondstoffen - nectar, stuifmeel en water - op te halen en deze om te zetten in honing.

Om 1 eetlepel honing te verzamelen moet een bij zo'n 4.000 bloemen bezoeken. Dat doet ze in een straal van 3 km rond de bijenkast. Een bij kan vliegen met een snelheid van 40 km per uur. Voor het verzamelen van 1 kg honing moet een totale afstand van ongeveer 50.000 km worden gevlogen. Onder goede (weers)omstandigheden kan een bijenvolk per seizoen ongeveer 40 kg honing produceren.

Bijen maken niet alleen overheerlijke honing, ze zijn vooral erg nuttig en een belangrijke factor in de natuur en voor de voedselproductie. Honingbijen zorgen voor de bestuiving van een groot deel van de voedselgewassen. Zonder bestuiving geen vruchten, maar ook geen zaden. Daarnaast zorgt de honingbij met de bestuiving van veel wilde planten voor de nodige biodiversiteit in de natuur.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›