4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT: CrvB - Gemeenten mogen niet zomaar korten op huishoudelijke hulp

· 913× bekeken

TWENTERAND - De Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, heeft vandaag bepaald dat gemeenten - waaronder de gemeente Twenterand - inwoners niet zomaar mogen korten op huishoudelijke hulp zonder een duidelijke onderbouwing te geven. Ook moeten gemeenten passende hulp bieden als dat nodig is, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Inwoners hebben recht op onafhankelijk en objectief onderzoek naar hun persoonlijke situatie, oordeelt de Centrale Raad van Beroep. Huishoudelijke hulp is maatwerk en 'noodzakelijke zorg' en niet, zoals sommige gemeenten beweerden, een 'algemene voorziening'.

De gemeente Twenterand onderzoekt en beoordeelt zelf de persoonlijke situatie van mensen en bepaalt dus ook de korting op de huishoudelijke hulp inclusief de daarmee gemoeide financiële middelen. In de praktijk komt het er vooral op neer dat inwoners, met name ouderen, 50% of zelfs meer zijn gekort.

Verder vindt de Centrale Raad van Beroep dat huishoudelijke hulp wel degelijk onderdeel is van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015), waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn.

De uitspraak komt er op neer dat de gemeente Twenterand niet mag zeggen dat ze er te weinig geld voor heeft of dat huishoudelijke hulp niet onder de nieuwe wet valt. De hulp die nodig is moet geleverd worden.
GemeenteBelangen Twenterand [GBT] wil weten wat de inhoudelijke en financiële consequenties zijn van de uitspraak van deze hoogste bestuursrechter.

Vraag 1a
Wat zijn de financiële consequenties voor de gemeentelijke begroting 2016 met betrekking tot de uitspraak van de hoogste bestuursrechter?

Vraag 1b
Zijn er financiële consequenties met terugwerkende kracht vanaf het moment dat de regeling is ingegaan? Zo ja, om welke bedragen gaat dit?

Vraag 2
Houdt het college er rekening mee dat er mogelijk extra middelen vrijgemaakt moeten worden in de Kadernota 2017 en de uitwerking naar de meerjarenbegroting vanaf 2017? Hoe gaat het college dit doen? En met welk bedrag houdt u rekening?

Vraag 3
De gemeente Twenterand zal objectief en onafhankelijk onderzoek moeten doen naar de tijd die iemand nodig heeft om een huis schoon en leefbaar te houden. Zo niet, dan blijven de afspraken gelden die voor de invoering van de nieuwe WMO in 2015 met aanvragers zijn gemaakt. Hoe gaat de gemeente een objectief en onafhankelijk onderzoek uitvoeren en borgen? Welke extra kosten zijn hiermee gemoeid? Heeft dit gevolgen voor het personeel dat nu het onderzoek uitvoert?

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›