4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Kinderen oorlogsheld Les Woollard bezoeken Den Ham

· 1601× bekeken

DEN HAM - Kinderen van een oorlogsheld hebben een week doorgebracht in Den Ham om de familie van de redder van hun vader beter te leren kennen. De Engelse familie Woollard heeft samen met de familie Schutmaat de dodenherdenking bijgewoond en bevrijdingsdag gevierd. Dit meer dan 70 jaar, nadat bemanningslid Les Woollard onderdook bij de boerenfamilie Schutmaat in de Hallerhoek bij Den Ham. Twee weken lang vond de jonge koepelschutter een schuilplaats op de boerderij aan de Hallerhoek in september 1943. Dit nadat de Lancaster bommenwerper crashte in een weiland aan de Janmansweg in Den Ham. Alle bemanningsleden konden veilig het toestel verlaten, behlanalve piloot Les Knight die omkwam bij de crash. Deze week hebben drie Woollardkinderen, te weten Jean, Alan en Adrian met hun partners twee nog levende broers Schutmaat (Bertus en Dirk) uitgebreid ontmoet en zo elkaar beter leren kennen. Bertus en Dirk hebben de jonge Wollard persoonlijk geholpen tijdens de oorlog en waren ontzettend blij de familie Woollard te ontmoeten.

Sgt. Les Woollard wist succesvol te ontsnappen met behulp van de ondergrondse en bereikte via Parijs en Calais met een vissersboot veilig Engeland. Jarenlang stuurde Woollard met kerst een kaart naar de Schutmaatfamilie, helaas zonder adres van de afzender en dat stopte in 1978, het jaar dat hij overleed. Pas in 2011 ontdekten de kinderen Woollard een doos met al zijn oorlogspapieren. Toen gingen ze actief op zoek naar de redders van hun vader. Via via en internet kwamen de families in contact met elkaar wat uitmondde in een aantal emotionele ontmoetingen.

Dit jaar vond de eerste ontmoeting plaats bij de oude begraafplaats aan de Molenstraat in Den Ham. Bij het graf van Lancasterpiloot Les Knight werd stilgestaan bij de gebeurtenissen van september 1943. De lancaster van Knight zou een aquaduct bombarderen bij Ladbergen aan het Dortmund-Emskanaal . Deze missie mislukte door dichte mist en schade door boomtakken aan de motoren. Op hun terugtocht naar Engeland crashte de Lancaster bij Den Ham en liet piloot Les Knight het leven. Beide families hebben ook het lancastermonument aan de Janmansweg bezocht om hun respect te tonen.

Monumentbeheerder Lukas Kamphuis legde namens de familie Woollard hier de traditionele poppykrans. Beide families bezochten daarna de expositieboerderij in Kloosterhaar, waar een lunch werd gebruikt. Hier bekeken de beide families de documentaire over de Joodse werkkampen in Kloosterhaar en Baalderhaar Het was de première van de Engelse versie van deze powerpoint presentatie. Zeker emotioneel, want de opa van één van de schoondochters van de Woollardfamilie was omgekomen in Sobibor.

Vervolgens vertrok het gezelschap naar Ladbergen om met eigen ogen te aanschouwen wat het doel van de Lancastermissie was geweest. Een plaquette daar ter plaatse gaf aan dat er zo’n 4400 zware bommen waren gevallen en de omgeving eruit zag als een maanlandschap met kraters.Telkens weer werd de schade aan de dijk hersteld.

De omgeving van Den Ham werd ook per fiets verkend. Rijwielzaak Waanders had fietsen ter beschikking gesteld. Zo werden plekken opgezocht die met het lancastergebeuren wat te maken hadden o.a. de Archemerbrug. Verder werd er een bezoek gebracht aan het Twents Oorlogsmuseum in Vriezenveen. Hier kregen ze veel informatie over de bezettingsjaren in Nederland. Het hoogtepunt van het bezoek aan Den Ham was wel de dodenherdenking bij de toren en op de begraafplaats. Hierbij werden ze door voorzitter van het 4-mei comité Johan Oordt geïntroduceerd bij de Hammer bevolking. Ze mochten meelopen met de stoet en op de begraafplaats werden er kransen gelegd. Deze dag werd afgesloten met een bezoek aan een Schutmaatfamilielid aan de Molenstraat. Met dankbare gevoelens en vol indrukken vertrok de familie weer op zaterdagmorgen richting het Engelse Sussex.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›