4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Meeslepende première van De Winterkraaien

· 2060× bekeken

VROOMSHOOP - Voor een uitverkochte zaal in activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop vonden afgelopen vrijdag en zaterdag de eerste twee uitvoeringen plaats van De Winterkraaien. In een anderhalf uur durende voorstelling kon het publiek genieten van een ontroerend schouwspel van filmbeelden, voordrachten, muziek en zang over leven en dood van zeven winterkraaien, zeven veenarbeiders. Ook het komende weekend wordt de voorstelling twee keer voor een volle zaal uitgevoerd.

De voorstelling De Winterkraaien is gebaseerd op het gelijknamige boek van Aar van de Werfhorst (1907-1994), die het leven beschreef van de veenarbeiders rondom 1900 in het grote veengebied tussen Sibculo en de Lemelerberg. De tekstschrijvers Arie Jansen en Gerrit Dannenberg, verbonden aan de Stichting Twentaal, leverden prachtige teksten aan, die door de begaafde componist Gezinus Veldman op geheel nieuw geschreven muziek werden gezet. Onheilspellende strofes klonken door de theaterzaal: ‘Zeven winterkraaien zijn van huis vertrokken, op die kille, kille noodlotsdag. Zeven winterkraaien, en geen die hen nog levend zag’.
Rasvertelster Thea Kroese bracht met volle overtuiging de indringende verhalen van de zeven winterkraaien en hun gezinnen over het voetlicht, de voice-over van Henk Nieboer en de filmbeelden van RTV-Oost cameraman Ruud Dilling droegen sterk bij aan de sfeertekening van toen.
Onder leiding van muzikaal leider en pianist Gezinus Veldman bezong het 90 man tellende Chr. Mannenkoor Vroomshoop het zware leven van de winterkraaien. Samen met de krachtige stem van bas-bariton en oud-Vroomshoper Nanco de Vries, en Geerhard Abma uit Den Ham op trompet ontstond een indrukwekkende en ontroerende bijdrage aan deze avond. De avond eindigde met een weemoedig lied: ‘Als ik tracht t’rug te denken, weet ik, herinnering is eenzaamheid’ en ‘Jette’s tweede reis’, begeleid op trompet.
De toeschouwers luisterden ademloos naar dit unieke project over deze winterkraaien, die velen deed denken aan onze voorgeschiedenis in het veen. Na afloop waren in het grand café van Het Punt dan ook veel reacties te horen als ‘indrukwekkend, ontroerend, weemoedig, meeslepend’.

Gezien deze zeer positieve ervaringen is het niet onwaarschijnlijk dat de organiserende Stichting Levend Vroomshoop volgend jaar weer een of twee voorstellingen gaat plannen op een nader te bepalen datum en plaats. Geïnteresseerden kunnen zich nu al melden via info@levendvroomshoop.nl of bellen met Klaas Dragt, 0546-642191.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›