4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Vierde voorstelling van De Winterkraaien in Het Punt te Vroomshoop uitverkocht

· 3394× bekeken

VROOMSHOOP - Ook de vierde voorstelling van De Winterkraaien was in recordtempo uitverkocht. Er zijn dus voorstellingen op 26 en 27 februari en 4 en 5 maart, alle in de theaterzaal van Het Punt te Vroomshoop.
Ook voor een eventueel vijfde keer hebben zich al weer veel liefhebbers gemeld. Belangstellenden daarvoor kunnen mailen naar info@levendvroomshoop.nl of bellen naar Klaas Dragt, telefoon 0546-642191. De entreeprijs bedraagt 12,50 euro.
Afhankelijk van het aantal binnengekomen reacties wordt dan bepaald of er een vijfde keer komt, en zo ja waar en wanneer.

De theatervoorstellingen zijn gebaseerd op het bekende boek van Aar van de Werfhorst waarin de strijd van zeven veenarbeiders en hun vrouwen weer tot leven wordt gebracht.
Aar van de Werfhorst beschrijft in zijn boek op onnavolgbare wijze het leven in de Veenstreek in deze contreien, tussen Sibculo en de Lemelerberg, in het begin van de vorige eeuw. Hij schetst hoe hier de wereld een gezicht kreeg in het veen, hij vindt de woorden voor de mystieke sfeer, de keiharde werkelijkheid, de innerlijke schroom van het veenvolk als het gaat om gedachten en gevoelens. Overleven was het kernwoord.Hij schreef hoe de zeven veenarbeiders verdronken in de vaart in een verwoestende najaarsstorm. Winterkraaien werden ze ook genoemd, omdat hun gestalten, voor en achter een stobbe meetorsend, in de schemer huiswaarts kerend, leken op de zwarte vogels. Hij legt in dit boek de levens vast van deze mensen, onlosmakelijk verbonden aan de monnik van Sibculo, die ooit met zeven andere broeders het klooster in Sibculo, Groot Gallilea, stichtte.

Nee, het wordt geen musical, geen concert, geen film en ook geen verhalenavond. Tegen de achtergrond van filmbeelden van het ruige land, de hutten, het veen, de beken en vaarten, gemaakt door cameraman Ruud Dilling van RTV Oost, zingt het Chr. Mannenkoor Vroomshoop liederen over het boek. Gezinus Veldman, begaafd musicus en dirigent, schreef de muziek. Arie Jansen en Gerrit Dannenberg schreven de liedteksten. U hoort de in Nederland bekende bariton Nanco de Vries, u hoort Geerhard Abma op bugel en natuurlijk speelt ook Gezinus Veldman zelf. Henk Nieboer verzorgt de voice-over. Daartussendoor vertelt Thea Kroese in het dialect de verhalen van de levens van de zeven winterkraaien, die aan het begin van het boek verdrinken tijdens een heftige novemberstorm in het kanaal nabij Beerzerveld. Een waargebeurde geschiedenis.


Boek
Van het boek is een herdruk verschenen in een beperkte oplage. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Thea Kroese, theakroese@outlook.com, tel. 0546-641787 of met Klaas Dragt. De kosten bedragen 11,80 euro.

Tentoonstelling
Als inleiding op de voorstellingen organiseert de Bibliotheek in Het Punt een kleine tentoonstelling over leven en werk van de schrijver, Aar van de Werfhorst. Ook andere auteurs van vertellingen uit de wereld van de literatuur zullen aandacht krijgen. U ziet daar eveneens het prachtige schilderij van de Winterkraaien van de uit Vroomshoop afkomstige kunstenaar Gerrit Gerrits. Deze expositie wordt geopend op woensdagavond 27 januari met een lezing van Gerrit Kraa over dit onderwerp in het Grand Café van Het Punt. Aanvang 19.30 uur.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›