4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Twenterand voldoet aan taakstelling 2015 huisvesting statushouders

· 1165× bekeken

De gemeente Twenterand heeft de taakstelling voor het huisvesten van 58 statushouders in 2015 gerealiseerd. Ook de achterstand van 11 uit het kalenderjaar 2014 is vrijwel ingelopen. Burgemeester Visser ziet dit als resultaat van een goede samenwerking: “Samen met Mijande Wonen en Vluchtelingenwerk Oost Nederland hebben we ons intensief ingezet om deze mensen een woning te bieden, waarbij de wachttijden voor andere huiszoekenden nauwelijks oplopen.”

De verwachting is dat in 2016 100 statushouders gehuisvest dienen te worden in de gemeente Twenterand. Dit zal een forse inspanning van de gemeente en haar ketenpartners vragen. “Met elkaar hebben we de menselijke plicht om deze mensen een betaalbaar onderdak in Twenterand te bieden en daar zetten Mijande Wonen en de gemeente op in,” aldus Visser.

Gemeenschap
Iedere (nieuwe) inwoner zal een eigen plek in de Twenterandse samenleving moeten vinden. Mensen hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid vindt de burgemeester: “Wij verwachten uiteraard van de mensen zelf dat zij hun best daarvoor doen, maar wij helpen hen daar ook een handje bij.” Met Vluchtelingenwerk Oost Nederland heeft de gemeente Twenterand daarom een vernieuwd uitvoeringscontract afgesloten. Speerpunten daarin zijn deelname aan de samenleving integratie van statushouders en maatschappelijk draagvlak in de gemeente Twenterand.

Statushouders en vluchtelingen
Extra huisvesting van statushouders wordt in Twente als een mogelijke oplossing gezien voor de opvang van vluchtelingen. Verschillende mogelijkheden worden daar nu voor onderzocht. Voor de duidelijkheid: statushouders hebben al een verblijfsvergunning in tegenstelling tot de categorie vluchtelingen. Afgelopen jaar zijn vluchtelingen opgevangen in de Stamper in Vriezenveen en Visser sluit niet uit Twenterand binnenkort nogmaals het verzoek krijgt om een crisisnoodopvang in te richten. Volgens de burgervader is dit echter geen structurele oplossing: “We kunnen deze mensen niet blijven opvangen in sporthallen. Als we de statushouders sneller kunnen laten doorstromen, komt er in de langdurige opvanglocaties ruimte voor nieuwkomers en dat is iets waar we in Twents verband hard aan werken.”

Compliment
In het kalenderjaar 2015 zijn er bijna 70 statushouders gehuisvest in de gemeente Twenterand. Vanwege deze gezamenlijke inspanning heeft de provincie Overijssel vanuit haar toezichtfunctie een compliment gemaakt aan de gemeente Twenterand en haar ketenpartners.

Voor informatie over de asielprocedure en de soorten opvang van asielzoekers verwijzen wij u naar de website van de rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/soorten-opvang-asielzoekers

Zie overigens ook de link rechtsboven bij Delta, dat maakt het wat gemakkelijker om dit te bekijken.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›