4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT: Extra OZB verhoging vogelvrij verklaard, en concretere aanpak drugsgebruik

· 1482× bekeken

GemeenteBelangen Twenterand [GBT] vindt dat het college van burgemeester en wethouders en de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP de extra OZB verhoging voor de toekomst vogelvrij hebben verklaard. “Met het extra verhogen van de OZB om de begroting sluitend te krijgen laten zij hun ware gezicht zien”, aldus fractieleider Mark Paters. Die in de Algemene beschouwing op de Begroting 2016 tevens veel aandacht vraagt voor jeugd preventie en concretere en hardere aanpak van drugsgebruik.

Paters: “De extra OZB verhoging is onnodig, zo laten wij in onze Algemene beschouwingen zien. Het is een kwestie van keuzes maken. Dit college, en de coalitiepartijen onderschrijven dit, maken de keuze de lasten af te wentelen op onze inwoners met een woning met daaronder een grote groep ouderen. Net of deze mensen de afgelopen jaren niet genoeg voor de kiezen hebben gehad.”
Wat GBT betreft mag een OZB uitsluitend verhoogd worden als het armoede- of minimabeleid onder druk komt te staan, waardoor met name kinderen in de knel komen. Of als de zorg aan onze inwoners in het gedrang komt.

GBT vraagt in de beschouwingen uitgebreid aandacht voor jeugd preventie. “Zo’n twee jaar geleden heeft de gemeenteraad besloten jaarlijks € 141.000 beschikbaar te stellen voor een periode van 4 jaar. Dit zou gebeuren via uitvoeringsprogramma jeugd, dat onderdeel was van de integrale jeugdnota. Halverwege moeten wij met ontsteltenis vaststellen dat een kwart miljoen niet is besteed. Slechts 15% van de plannen is uitgevoerd. Dan heb je er als college toch helemaal niets van gebakken?” Gevraagd naar de oorzaak komt het college niet verder dan dat er “afgestemd” en “overlegd” moet worden. Kortom er is veel gepraat en vergaderd in de afgelopen 22 maanden. Resultaat voor de jeugd is nihil.

En er zijn grote problemen die aandacht vragen. GBT heeft sterke signalen uit diverse bronnen ontvangen dat het drugsgebruik fors is toegenomen. Het gaat om ghb, speed en xtc bij een steeds jonger wordende groep. Xtc kent veel weekendgebruikers. “Drugs, en dan vooral ghb en speed, hebben een verwoestende werking. Niet alleen op de jongeren zelf maar ook in het gezin. Ons is duidelijk geworden dat het nu in alle kernen voorkomt, terwijl dat eerst minder het geval was. Het zijn sterke signalen waar we ons op baseren, echter wij willen van het college concrete gegevens hebben van hoe onze gemeente er voor staat. Daarna kun je een plan van aanpak maken, waarbij onze voorkeur er naar uit gaat ook de ouders erbij te betrekken. Zij zijn vaak radeloos als ze er achter komen dat hun kind drugs gebruikt.”

GBT wil dat de Detailhandel Structuurvisie in overleg met het Detailhandel Platform Twenterand wordt ge-update, waardoor geen geheel nieuwe visie nodig. Dit scheelt € 30.000. Daarnaast is de bezuinigingstaakstelling op de ambtelijke organisatie niet gehaald. “Dat is niet de afspraak, dus hier vragen we extra inspanning.”

GBT zal tijdens de begrotingsbehandeling tegen de afvalstoffenheffing stemmen. “Dit tarief is niet alleen te hoog, maar met name de fanatieke afvalscheiders worden niet beloond. En zij hebben er juist aan bijgedragen dat de gemiddelde lastendruk per huishouden al jaren binnen de perken blijft. Voor hen is het dus extra zuur met een extra OZB verhoging geconfronteerd te worden. Wat ze in de linker zak hebben bespaard, gaat er in de rechter weer uit. Dat voelt niet goed.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›