4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Kinderen van Lancasterveteraan Les Woollard eren hun vader en de Lancasterbemanning

· 2037× bekeken

DEN HAM - Het is 72 jaar geleden dat een Lancasterbommenwerper crashte even ten noorden van Den Ham. Drie kinderen van Les Woollard bezochten onlangs het gebied waar hun vader zulke hachelijke avonturen beleefde. Het was september 1943 toen een Lancaster vergeefs geprobeerd had een aquaduct in het Dordmund-Emskanaal te bombarderen. Dichte mist was spelbreker. Boomtoppen werden geraakt en takken raakten verward in de motoren. Zo snel mogelijk terug naar Lincolnshire in Engeland, maar uiteindelijk op één motor was dat alleen maar een wens. Piloot Les Knight liet alle zeven bemanningsleden per parachute het toestel verlaten, maar voor hemzelf was het te laat. De Lancaster boorde zich in een houtwal aan de rand van een weiland aan de Janmansweg in Den Ham. Piloot Les Knight liet daarbij het leven en werd diezelfde dag nog begraven op de begraafplaats aan de Molenstraat.

Les Woollard, de koepelschutter, landde ergens tussen kasteel Eerde en de Archemerbrug. Hij verstopte zijn parachute en zocht zo snel mogelijk een weg in zuidelijke richting. Toen het licht werd verstopte hij zich in een houtwal dicht in de buurt van de boerderij van de familie Schutmaat in de Hallerhoek. Moeder en dochter Schutmaat kwamen naar buiten om te gaan melken en Les Woollard verzamelde al zijn moed en sprak hen aan. Andere gezinsleden werden ingeschakeld en Les werd hartelijk ontvangen, hoewel de taal een probleem vormde. De koepelschutter kon zich daar twee weken verstoppen boven de varkensstal.

Politieagent Van de Kamp en dokter Kohly werden gewaarschuwd en toen de kust weer veilig was kon via de ondergrondse een vluchtroute worden gepland. Dokter Kohly voorzag hem van een bijna passend kostuum en met een rode zakdoek uit zijn broekzak hangend werd hij langs de weg richting café Harwig door een onbekende auto opgepikt en vervoerd naar Meppel. Daar bleef hij een paar weken ondergedoken en de ondergrondse begeleidde hem daarna per trein naar het zuiden. Via Brussel en Parijs naar Calais. Daar is hij per vissersboot overgezet naar Engeland en begin januari kwam hij thuis, net op tijd om de geboorte van zijn eerst kind mee te maken.

Ik hoor het de kinderen nog zeggen: Wanneer het in Den Ham verkeerd was afgelopen, dan waren wij er niet geweest. Na de eerste dochter werden er nog acht kinderen geboren, waarvan twee zonen en een dochter onlangs om een indruk te krijgen van de belevenissen van hun vader, onze streek een bezoek brachten. Het meest emotioneel was de ontmoeting met de familie Schutmaat. Bertus en Dirk, toen jongens van een jaar of vijftien, waren diep onder de indruk. Ze kunnen nog de zorgvuldig bewaarde onderscheidingen tonen, o.a. van generaal Eisenhower.

Ook werd er een bezoek gebracht aan kasteel Eerde en de Archemerbrug. Een poppy werd geplaatst namens de familie Woollard bij het Lancastermonument aan de Janmansweg. Ook de begraafplaats met het graf van Les Knight werd niet vergeten en verder was men onder de indruk van het Memorymuseum in Nijverdal en de Canadese begraafplaats in Holten. Diep onder de indruk en met het voornemen volgend jaar nog eens vanuit het Engelse Sussex naar Den Ham te komen om de dodenherdenking op 4 mei mee te maken, vertrok men weer naar Engeland.

(tekst: Hans Dekker)

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›