4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Volop belangstelling op 11 en 12 september voor Leemansmolen

· 1195× bekeken

VRIEZENVEEN - Vrijdag 11 september en zaterdag 12 september zette de Leemansmolen zijn deuren wagenwijd open ter gelegenheid van de landelijke Open Monumentendag.
Op vrijdag ontvingen de molenaars de groepen 1/2 en 5/6 van basisschool De Bron voor de Open Monumenten Klassendag. Zaterdag konden bezoekers van 10.00-16.00 uur een kijkje komen nemen in dit rijksmonument uit 1862, dat nog volop in gebruik is als korenmolen.

Vrijdag Klassendag
Vrijdagmorgen gingen de leerlingen van De Bron o.l.v de molenaars de molen in. De allerkleinsten hadden van hun juf Betsy op school het verhaal van de molenmuis gehoord en gezien en gingen op zoek naar de molenmuis in de Leemansmolen. De Molenmuis is een project waarbij erfgoededucatie en taalverwerving samengaan.
De leerlingen van groep 5/6 maakten kennis met het rijksmonument Leemansmolen en moesten helpen om de molen op de wind te zetten en de zeilen op de wieken te leggen. Ook kregen ze uitleg over de werking van de molen.

Zaterdag Open Monumentendag
Op zaterdag konden de vrijwillige molenaars ruim 150 bezoekers verwelkomen. Onder hen veel (jonge) kinderen met hun ouders. Ze zagen de molenaars de zeilen op de wieken leggen, molenstenen billen (scherpen), de molen kruien (in de wind te draaien) en de vang (de rem) bedienen. En omdat er ’s middags voldoende wind was, kon er tussen 12.00 en 16.00 uur volop gemoute gerst worden gemalen. Het was een geschikte dag om de beschilderde molenzeilen op de wieken te leggen, wat volop de aandacht trok van de bezoekers.
Bijzonder was ook dat de originele Ruston-Stockport ruwoliemotor te bewonderen was op het molenerf. Deze motor werd in 1927 aangeschaft door Diederik Leemans om een extra maalkoppel aan te drijven, waardoor hij niet meer afhankelijk was van de wind bij het malen.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›