4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Wethouder Engberts opent Monumentendag Twenterand 2015

· 2150× bekeken

VROOMSHOOP - Wethouder Ben Engberts opende zaterdag om 10 uur Open Monumentendag 2015 bij het voormalige stationsgebouw in Vroomshoop. In zijn toespraak ging hij in op het thema van Monumentendag: ‘kunst en ambacht’. Beide begrippen komen prachtig bij elkaar in dit monumentale pand, stammend uit 1906, toen de spoorlijn Almelo-Mariënberg werd aangelegd. Het stationsgebouw is al geruime tijd niet meer als zodanig in gebruik (reizigers kunnen hun treinkaartjes op het perron kopen), maar het heeft een tweede leven gevonden als woonhuis en galerie. Het stationsgebouw heeft in 2009 de Ons Erfgoedprijs 2009 gewonnen.

Eigenares Jacqueline Ezendam heeft in de oude wachtkamer een sfeervolle galerie ingericht en in de werkruimte waar vroeger het spoorpersoneel zetelde, heeft ze nu haar eigen atelier.
Op Monumentendag startte in het stationsgebouw ook een expositie met imposante schilderijen van Azat Malikov uit de voormalige Sovjet Unie, maar sinds 2001 woonachtig in Ommen. De opening werd opgeluisterd met accordeonmuziek van Lieneke Schipper uit Beerzerveld en ook tekenaar/schilder Leendert Pieter Stodel uit Vroomshoop was aanwezig met eigen werk.

Op Monumentendag waren in de gemeente Twenterand 22 gebouwen te bezichtigen. In Vriezenveen zijn dat onder andere de R.K. kerk ‘H. Antonius Abt’, een mooi verbouwde woonboerderij op het Oosteinde, de Peddemorsboerderij en het Harmsenhuis. Ook de Leemansmolen draaide weer volop..
In Den Ham kan de toren worden beklommen en was het Middendorpshuis te bezichtigen. Ook kon een bezoek worden gebracht aan bijvoorbeeld een voormalige bakkerswinkel in de Voorstraat en het witte kerkje Hebron aan de Geerdijk, en in Geerdijk zelf de R.K. kerk ‘St. Willibrord’.
In Vroomshoop was behalve het station ook het arbeidershuisje (waar de geur van vroeger nog hangt) aan de Europasingel te bewonderen. In de hervormde kerk Het Anker was orgel- en vioolmuziek te beluisteren. Aan de Tonnendijk waren de Johanneshoeve van Landwinkel Eggens en de Kalkwijck Distillers van Lisane Benus open. Westerhaar deed mee met boerderij/galerie Dekker.

Foto's van de opening bij het stationsgebouw, de schilderijen van Azat Malikov, Lineke Schipper op het accordeon en Leendert Pieter Stodel aan het werk, en van het interieur van het arbeidershuisje aan de Europasingel in Vroomshoop, alsmede van de wieken van de Leemansmolen, de gewelven van het Harmsenhuis, en de gevel van de Peddemorsboerderij zijn gemaakt door Alberto Webbink en Klaas Dragt.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›