4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

VoorleesExpress zet in op leesbevordering en taalontwikkeling in taalarme gezinnen

· 1167× bekeken

TWENTERAND - ‘Ieder kind heeft recht op een geletterde toekomst’. Het leesbevorderingsproject de VoorleesExpress gaat in september weer van start. Zo’n 250 gezinnen in Overijssel worden dit najaar gekoppeld aan een vrijwilliger. Niet voor een eenmalige voorleessessie, maar twintig wekelijkse voorleessessies achter elkaar. In die periode leren de kinderen het plezier van boeken en lezen kennen, worden ze lid van de bibliotheek en worden hun ouders klaargestoomd om na twintig weken zelf de kinderen te stimuleren in hun taalontwikkeling. In de gemeente Twenterand gaan de voorlezers van de VoorleesExpress voorlezen in negen gezinnen.

De gezinnen zijn vaak aangemeld via zogenaamde toeleiders. Dit zijn organisaties als scholen, kinderdagverblijven of de Jeugdgezondheidszorg van de GGD, die de gezinnen kennen en zien dat er te weinig aandacht aan voorlezen wordt besteed. Bijvoorbeeld doordat de ouders anderstalig zijn of doordat ouders zelf niet goed kunnen lezen.

Volgens Karien van Buuren, projectleider van VoorleesExpress in Overijssel, zou voorlezen een wezenlijk onderdeel van de opvoeding moeten zijn. ‘Je leert zoveel van voorlezen. Het belangrijkste misschien nog wel is het ritueel eromheen. Het is een moment om even stil te staan in de hectiek van de dag. Samen praten over een verhaal. Door hier een fijn ritueel van te maken, is de kans groot dat ouders en kinderen in de toekomst meer met boeken bezig zijn, iets wat voorheen geen gewoonte was.’
‘Keer op keer zien we dat de ouders verrast zijn door het positieve effect. Ouders weten vaak wel dat voorlezen belangrijk is, maar weten niet goed hoe ze te werk moeten gaan. Onze vrijwilligers zijn getraind in interactief voorlezen en helpen ouders met het uitzoeken van geschikte boeken in de bibliotheek. Samen maken we een plan hoe ouders het voorlezen kunnen voortzetten. Door net dat beetje ondersteuning te bieden, maak je ouders enthousiast.’

Het project wordt uitgevoerd door zo’n 300 vrijwilligers: voorlezers en coördinatoren. ‘Een heel divers team,’ aldus van Buuren. ‘Van studenten die ervaring willen opdoen tot gepensioneerde leerkrachten die graag met kinderen willen blijven werken. Maar ze hebben in ieder geval iets gezamenlijks: iedereen begrijpt hoe belangrijk voorlezen en taal voor de toekomst van kinderen is. En ieder kind heeft recht op een geletterde toekomst.’

De VoorleesExpress wordt in Overijssel uitgevoerd door de lokale bibliotheekstichtingen, onder coördinatie van projectleiders van Rijnbrink, de serviceorganisatie voor bibliotheken. Het project past bij uitstek bij de missie van de bibliotheek: het bevorderen van lezen en het stimuleren van persoonlijke groei. Meer informatie over de VoorleesExpress is te vinden op www.voorleesexpress.nl.

Cijfers op een rij:

• Anderhalf miljoen Nederlanders hebben grote moeite met lezen en schrijven. In Overijssel zijn dat zo’n 108.000 mensen. Daarvan is tweederde geboren en getogen in Nederland.
• 25% van de kinderen begint en verlaat de basisschool met een taalachterstand.
• 15% van de 15-jarigen heeft moeite met het begrijpen van zijn schoolboeken.
• 20% van de kinderen wordt nooit voorgelezen.
• Een 4-jarige die niet wordt voorgelezen, kent 1.500 woorden. Een 4-jarige die wel wordt voorgelezen, kent al gauw 3.500 woorden.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›