4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Inventarisatie plan Buitengebied ongunstig voor boeren

· 1463× bekeken

VROOMSHOOP - Voor de bouwvakvakantie heeft een inventarisatie van het bestemmingsplan Buitengebied ter inzage gelegen. In het kort komt het er op neer dat bouwpercelen van agrariërs, ondernemers en inwoners opnieuw zijn ingetekend door het college. Wat blijkt: nogal wat bouwpercelen zijn nu begrensd en er zijn zelfs agrarische bedrijven die hun bouwperceel nagenoeg gehalveerd zien worden. “Het college geeft dus alle ruimte aan een boer uit een andere gemeente en pakt onze eigen boeren en ondernemers tot - in sommige gevallen - bijna een halve hectare af. En dat zonder overleg vooraf met betrokkenen.”

GBT Raadslid Marcus Elzinga: “Wat hier gebeurt is een zeer slecht signaal naar onze lokale gezins- en familiebedrijven. Boeren en ondernemers krijgen zo minder mogelijkheden om hun bedrijf toekomst-bestendig te maken. Terwijl daarmee in de toekomst vrijkomende agrarische bebouwing (zgn. VAB’s) ofwel bouwvallen buiten de bebouwde kom juist voorkomen kunnen worden.”

Het college nodigde in mei jongstleden alle burgers en bedrijven in het buitengebied middels een brief uit om hun eigen perceel in te zien en te beoordelen of “… de bestemming in overeenstemming is met de werkelijkheid.” Maar deze ‘werkelijkheid’ is juist niet overeenkomstig de echte werkelijkheid. Zo staat maatschap Veneman (uit de gemeente Wierden) met z’n 1,5 hectare reeds ingetekend aan de Tonnendijk 160 in Vroomshoop als bestaand bedrijf, terwijl dit feitelijk niet het geval is. Want er is nog steeds geen formele toestemming voor maatschap Veneman om te beginnen met bouwen.

“Kennelijk is het zo dat door de komst van maatschap Veneman (bouw)percelen onze eigen boeren en ondernemers ter compensatie hectares moeten inleveren. Neem nu het prachtige bedrijf Kalkwijck Distillers even verder op. Dit oorspronkelijke landbouwbedrijf uit 1803 voorzag de huidige ongunstige ontwikkelingen en speelde daar zes jaar geleden op in door een nieuw onderdeel toe te voegen: de eigen geteelde granen te gaan verwerken tot kwalitatief hoogwaardige alcoholproducten. Het bedrijf geniet nu niet alleen regionaal, maar ook landelijke bekendheid en zet daarmee de gemeente Twenterand op de kaart. Er zijn zelfs plannen om flink uit te breiden. Door de gedane investeringen en een dosis durf van de familie Benus kan tevens de huidige Groningse boerderij, die in 1904 is gebouwd en kenmerkend is voor de Tonnendijk, blijven bestaan. Maar wat doet het college: het huidige bouwperceel wordt zonder enig overleg geminimaliseerd van 1 hectare tot 0,6 hectare, waardoor er minder mogelijk is voor dit bedrijf. Hieruit blijkt geen respect én gebrek aan een toekomstvisie van het college”, sluit Elzinga af.

Tot nu toe zijn er een kleine 80 inspraakreacties gekomen op de inventarisatie van het bestemmingsplan Buitengebied. “Uit reacties richting ons blijkt dat velen onzeker zijn of geen weet hebben van hoe hun bouwperceel er vanaf 2016 uitziet.” GBT roept daarom met name boeren en ondernemers op nog eens goed de plankaarten en hun eigen perceel te controleren. “Straks komt het ontwerp plan Buitengebied ter inzage te liggen en dan ligt één en ander voor 95% vast, ondanks de mogelijkheid tot zienswijzen. En daar is lang niet iedereen in bedreven hoe dan te handelen. Het moment om nu te controleren en eventueel reageren heeft een betere kans van slagen, omdat je aan de start van een proces bevindt. GBT is in het bezit van de plankaarten. Men kan hierover contact met ons opnemen”, aldus Elzinga.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›