4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

De Groot Vroomshoop, uit het goede hout gesneden

· 2871× bekeken

VROOMSHOOP - Balans vinden tussen de inmiddels bekende P’s: people, planet en profit. Een uitdaging waar De Groot Vroomshoop zich steeds bewuster, maar al jarenlang mee bezighoudt. Ze voegt er Proud en Pleasure aan toe. Samen de wereld een beetje beter maken, met innovatieve - maar ook financieel interessante - bouwconcepten. Natuurlijk van hout, cyclisch, cradle-to-cradle, duurzaam. Daar hebben de 200 medewerkers niet alleen zelf plezier van, maar ook alle opdrachtgevers en de uiteindelijke gebruikers van de woonconcepten die op korte termijn werkelijkheid worden. Nu kun je roepen dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt, De Groot Vroomshoop toont het liever aan. Met concrete projecten.

Omdenken
De Groot Vroomshoop kan en wil zich niet verschuilen achter de crisis die de bouw de laatste jaren in zijn greep hield. De economie trekt aan. “Het zwaardere weer heeft onze ogen in elk geval geopend voor innovatie en creativiteit”, geeft Chris de Groot, directeur van De Groot Vroomshoop, aan. “Anders tegen de zaken aankijken dan we wellicht gewend waren. Lag de focus eerder vooral op het vullen van onze productie en optimalisatie van beschikbare productiecapaciteit, nu is de marktvraag echt ons vertrekpunt. Extra productiecapaciteit kunnen we organiseren en ruimte huren. Bovendien gaan we intern slimmer samenwerken vanuit de werkmaatschappijen Houtbouw, Bouwsystemen en Gelijmde Houtconstructies.”

Eén met de natuur
Vanuit Pioneering, het platform van en voor vernieuwers in de Twentse bouw, is een duurzaamheidsconcept ontwikkeld dat inmiddels de pilotfase voorbij is, de LandschapLodge. Deze lodge is ontworpen als hotelkamer binnen het concept LandschapHotel. Het ontwerp van de lodge komt van schipperdouwesarchitectuur. Loohuis Groep heeft het ontwerp van de installaties voor zijn rekening genomen. De LandschapLodge wordt prefab geproduceerd en kan in één dag geplaatst worden, direct in de natuur. Idee is dat de lodges verspreid liggen door het landschap op grond van derden en zo zijn ingericht dat de bewoner vanuit elke ruimte van de natuur geniet. Het is de eerste toepassing van een nieuw ontwikkeld zelfvoorzienend, dus zonder gas-, water- en elektra aansluitingen, hoogwaardig gebouwconcept. Het eerste project is inmiddels verkocht.

Plug and play
Finch is een duurzaam modulair bouwsysteem, ontwikkeld door Finch Buildings van architect Jurrian Knijtijzer. Finch is geschikt voor binnenstedelijke inbreiding, tijdelijke en permanente huisvesting. De Groot Vroomshoop, exclusief partner van Finch, bouwt de modules van massief hout (CLT). Het principe werkt als lego. Basis is een unit van 25 m², waarin de functies van zit- en slaapkamer, keuken en badkamer samenkomen. De units zijn met een energielabel A++ heel comfortabel en energieneutraal. Dankzij een overstek is ook een overdekte buitenruimte inbegrepen. Door combinatie van modules kunnen de meest uiteenlopende gebouwen ontwikkeld worden. Tot vijf hoog zelfs zonder hulpconstructies. Door ‘plug and play’ past het gebouw zich naadloos aan bij een veranderende marktvraag, bewonerswensen of omgeving. De modules zijn verplaatsbaar en kunnen helemaal worden hergebruikt. Een aanpassing in de wet voor tijdelijke huisvesting maakt het concept financieel aantrekkelijk, ook voor locaties die tijdelijk beschikbaar zijn.

Nostalgie
De Groot Vroomshoop realiseert de Finch in ongeveer vijf dagen. Het streven is de complete Finch, waar mogelijk, per schip te vervoeren naar de bouwplaats. De thuishaven in Vroomshoop wordt nieuw leven ingeblazen. Dat zal bij velen gevoelens van nostalgie oproepen. De scheepvaart is een relatief duurzame manier van vervoer, waarop ook subsidies van toepassing zijn. De eerste twaalf Finches zijn concreet in opdracht. Binnenkort prijkt een ‘Finch building’ in de herontwikkelde hippe en creatieve wijk nabij Station Lelylaan in Amsterdam. De waterverbinding met Amsterdam is er. Een proefopstelling van Finch Buildings is binnenkort te bekijken op Park2020 in Hoofddorp, de verzamelplaats en testomgeving voor concepten, kennis en ervaring op gebied van cradle-to-cradle. Vervolgopdrachten staan op stapel.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›