4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Weer volop leven in Eetmee-moestuin Twenterand

· 1303× bekeken

VROOMSHOOP - Nu het voorjaar langzamerhand weer begint, wordt het voor de vrijwilligers van de Twenterandse Eetmee-moestuin in Vroomshoop tijd om de handen uit de mouwen te steken. Vorig seizoen werden alleen aardappels gepoot om de grond los te maken en het vele onkruid enigszins de baas te worden, dit jaar zal er veel meer gezaaid en gepoot worden. De moestuin is een uitbreiding van het Eetmee-project dat een aantal jaren geleden is opgezet in de 4 grotere kernen in Twenterand. Onder het mom van ‘Samen eten stimuleert de onderlinge betrokkenheid’, komen maandelijks tussen de 300 en 350 gasten van een Eetmee-moment genieten. Het verbouwen van eigen groenten en kruiden maakt de Eetmee-maaltijden nog leuker en lekkerder.

In het najaar van 2014 hebben de vrijwilligers de eerste fruitbomen en een aantal struiken geplant. Ook zijn er voor vogels, vlinders en andere insecten (nest)kastjes opgehangen. De afgelopen weken zijn de vrijwilligers druk bezig geweest de tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. De grond is omgezet en er is een indeling gemaakt in vakken, waar groenten en kruiden gezaaid en gepoot zijn. Heel voorzichtig wordt er hier en daar al een groen sprietje zichtbaar. Het wachten is op iets hogere temperaturen.

In de moestuin is ook extra aandacht besteed aan planten, die door insecten aantrekkelijk gevonden worden. Dit is belangrijk omdat in de moestuin bijenkasten zijn geplaatst, die twee bijenvolken gaan huisvesten. Inmiddels is er al één volk aangekomen, het tweede volk wordt binnenkort verwacht. Moestuin-coördinator Wim Haarman volgt hiervoor bij de Nederlandse Bijenhouders Vereniging een cursus bijenhouden in Vriezenveen. Aan het einde van dit seizoen is er dus ook echte Eetmee-honing beschikbaar.
Bij de keuze van de bijen voor de moestuin is gekeken naar een soort dat niet snel steekt. Daarom is gekozen voor de Carnica-bij, een rustig ras, dat speciaal op die eigenschap wordt geteeld. Mensen vragen zich soms af of bijen in de bebouwde kom niet voor overlast zorgen, maar ervaring leert dat dit juist helemaal niet aan de orde is. Bijen vliegen vanuit hun onderkomen een tiental meters omhoog, waarna ze zich verspreiden.

Mensen die geïnteresseerd zijn en het leuk vinden om de moestuin te komen bekijken, worden op 30 mei a.s. uitgenodigd voor de ‘Open Dag’. Dan kan ook een kijkje genomen worden in de bijenkasten en zal Wim Haarman iets meer vertellen over het houden van bijen.
De Eetmee-moestuin is gevestigd aan De Nijverheid in Vroomshoop.

Voor meer info over dit persbericht kunt u zich telefonisch wenden tot Coby van Egmond, St. ZorgSaam Twenterand, telnr. 0546-481456.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›