4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Bevrijding Vroomshoop herleeft op doorleefde wijze in het theater Het Punt

· 3604× bekeken

VROOMSHOOP - In het theater van het activiteitencentrum Het Punt werden bij vier volledig uitverkochte voorstellingen van 24 tot en met 28 april de 1200 bezoekers echt deelgenoot aan de bevrijding van Vroomshoop. Ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding werd door het organiserende 4 mei comité Vroomshoop daartoe het initiatief genomen.
Voice-over en oud-Vroomshoper Alberto Stegeman vertelt het verhaal van bedreiging, angst en opluchting, vreugde en verdriet, liefde, haat, vergelding, verzet en bevrijding, rechtvaardigheid, verzoening en bezinning. Dat wordt gelardeerd met authentieke beelden van Vroomshoop en het droppingsterrein Stegeren van 5 april 1945. Het boek “Vroomshoop bevrijd” van Hans Nieboer uit 1990 vormt de basis van de theaterproductie. Het script daarvoor is ook geschreven door de voorzitter van het 4 mei comité Vroomshoop.

Zo’n tachtig Vroomshopers brengen het doorleefde epos van de bevrijding van Vroomshoop op een indrukwekkende wijze over het voetlicht. Het sneuvelen van de toen pas 26-jarige verzetsman Gerit Jan Kerkdijk uit Daarlerveen, een rol van Kristian Makkinga, maakt veel indruk. De Duitse soldaten Friedhelm en Johann, rollen van Jerry de Jong en Merlijn Zebel, kennen geen genade. Dokter Oskam, een rol van Maarten Koelman, kan tot verdriet van de familie Kerkdijk, rollen van Monique Slingerland, Petra Melenberg, Ruth Schipper en Inge Kamphuis, niets meer voor de zwaargewonde verzetsman doen.

De scene in Stegeren met koerierster Sientje Tepper, een rol van Annelies Hankamp, en de commandant van het droppingstrein in Stegeren Jan Nieboer, een rol van kleinzoon Gerjan Nieboer, ontroert. De Duitse soldaten Peter en Siegfried, rollen van Carl-Jan Krahwinkel en Bart Meinderink treden op harde wijze op. De harde gevechten bij de Tonnendijkbrug van een groep Vroomshoopse verzetsstrijders, rollen van Gerlof Melenberg, Jan Veltink, Mark Kramp, Dennis Jongeneel, Johan Lambers en David Jansen met Duitse soldaten, rollen van Jerry en kindsoldaat Mink de Jong, Bart Meinderink, Merlijn Zebel, Carl-Jan Krahwinkel, Sander Kramp, Bertho Veltink, Jan Jansen en Jeroen Maneschijn zijn heel realistisch en bijna angstaanjagend.

Het gijzelen van de vele Vroomshoopse bewoners langs het kanaal, met daarbij rollen van meer dan 50 ouders en kinderen van de Oranjeschool en andere Vroomshopers, is beklemmend. De wrede en niets en niemand ontziende Duitse commandant Konrad, tot leven gebracht door Sander Kramp, is onverbiddelijk: als represaille voor het sneuvelen van vijf Duitse soldaten moeten 25 Vroomshoopse mannen standrechtelijk worden geëxecuteerd langs het Zwolse kanaal. Het scheiden van de mannen met de vrouwen en kinderen bij hotel Tebberman is hartverscheurend om te zien.
De scene waarin de Vroomshoopse vrouw Johanna , een rol van Corine Vaartjes, commandant Konrad om genade smeekt, roept veel emotie op in het volgepakte theater. Geen wonder, want hier wordt beslist over leven of dood. Een dramatische executie wordt op het laatste nippertje voorkomen en de hereniging van de mannen met hun vrouwen en kinderen roept veel los.

Dan verschijnt er over de Puntbrug, in dit geval door de deuren van het theater, onder veel gejuich een heuse Canadese jeep met de eerste vijf Canadese bevrijders van de Canadese Manitoba Dragoons, rollen van Gerjan en Jan Hankamp, Jan Kamphuis, Gerwin Plaggenmars en Martin de Bruin: Vroomshoop is bevrijd. De vreugde onder de Vroomshoopse bevolking, waarbij Fennegien Dam, een rol van Riejan Kerssies, is onbeschijfelijk en het “Oranje boven” wordt massaal aangeheven. Janna Diek, een rol van Annelore Krahwinkel, verwelkomt namens de bevolking van Vroomshoop op hartelijke wijze de bevrijders, die met het nodige vlagvertoon als ware helden worden binnen gehaald. De mededeling van caféhouder Appie Radstaak, een rol van Jan-Cees Kaas, over de dood van de 10-jarige Herman Zandbergen, doet de vreugde even verstommen en maakt duidelijk dat er naast intense vreugde ook diep verdriet is. De volkswoede over landverraders, rollen van Geert Zandbergen en van Marie-Louise en Steph Klaren, is groot, maar bij de Oranjeschool weet de BS-commandant Frits Haselhoff, een rol van kleinzoon Frits Haselhoff, de gemoederen tot bedaren te brengen door te wijzen op verzoening en de rol van de rechter. Beelden van de herinneringsplaquette van de Vroomshoopse gevallenen op het Vredesplein ontbreken niet. Ook wordt aan iedereen de vraag gesteld wat er met de herwonnen vrijheid na 70 jaar wordt gedaan.

De 85-jarige Karel Ekkel, die als 15-jarige jongen de bevrijding van Vroomshoop van zeer dichtbij heeft meegemaakt, speelt ook mee in deze theaterproductie “5 april 1945’. Hij kijkt over de schouder van de kleine Kareltje Ekkel, een rol van Roan Nieboer, terug op de zo bewogen bevrijdingsdag. Samen lezen Karel Ekkel en Roan Nieboer ter afsluiting een gedicht voor, een variant op “Vrede” van Leo Vroman. Carolien Eggens declamert enkele keren tijdens de voorstelling op indringende wijze uit het gedicht “Vrie’j ” van Henk Pool uit Den Ham, dat in 1990 speciaal over de bevrijding van Vroomshoop is geschreven.

Het gesproken dialect in de speelscenes, als ook het Duits en het Engels, maken ook dat de op ware feiten berustende theaterprodutie “5 april 1945’ authentiek is. Daarbij komen de uniformen, de wapens en de kleding uit de jaren ’45. Het beeldmateriaal, met ook animaties, als ook de rekwisieten, waarbij een feeëriek aangelichte originele parachute, afkomstig uit Stegeren uit 1945, brengen de bezoekers helemaal terug naar 5 april 1945. De prachtige muziek en klankkleur van pianist, componist en muzikaal leider Gezinus Veldman met de kopergroep van de Harmonie Vroomshoop met daarbij slagwerker en oud-Vroomshoper Joost Visser past perfect bij de beelden en scenes. Geluid en belichting, gerealiseerd door Berto de Jong, Herman Pierik, John Mulder en Wim Jansen, zijn ook van hoog niveau. Vroomshoper Gezinus Veldman componeerde een aantal werken voor “5 april 1945” en arrangeur oud-Vroomshoper Henri Gerrits arrangeerde tevens een aantal stukken voor de kopergroep. De voorstellingen werden na afloop steeds beloond met een staande ovatie van de opgetogen en ook onder de indruk geraakte bezoekers.

Het verhaal van de bevrijdingsdag van Vroomshoop is nu op een eigentijdse en indrukwekkende wijze verteld. De regie van “5 april 1945’ was in handen van de jonge Vroomshoopse regisseur Jennifer Veltink, die dat op een deskundige, overtuigende en ook enthousiasmerende wijze vorm en inhoud gaf. De aanstaande docente theater kreeg dan ook menig welverdiend open doekje van de bezoekers en van de spelers en speelsters.

Achter en voor de schermen is een prestatie van formaat geleverd, denk aan de kleding, visagie en hairstyling en de inzet van personeel en vrijwilligers van Het Punt. De theaterproductie en het project “5 april 1945’ groeide in minder dan een half jaar uit tot een uniek en onvergetelijk geheel, voor én door Vroomshopers. Op Delta TV is binnekort een weergave van “5 april 1945” te verwachten.

Foto's: Arend Gerritsen

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›