4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Vroomshoop 70 jaar bevrijd.. en nu?

· 1508× bekeken

VROOMSHOOP - Het 4 mei comité Vroomshoop staat in de maand april met verschillende activiteiten stil bij 70 jaar bevrijding. De adoptieoverdracht van het V-monument van de Willibrodusschool naar de Oranjeschool heeft inmiddels plaats gevonden op het Vredesplein. Er wordt in samenwerking met de bibliotheek Twenterand en Levend Vroomshoop medewerking verleend aan de lezing van de schrijfster Paulien Broekema a.s. woensdag 15 april om 20.15 uur in het activiteitencentrum Het Punt.

De gratis toegankelijke expositie “Vroomshoop 70 jaar bevrijd... en nu” wordt tijdens de openingsuren in de Het Punt gehouden vanaf maandagmiddag 20 april tot en met dinsdag 28 april. Daarbij is de jeugd en zijn de jongeren nadrukkelijk betrokken. Leerlingen van de Vroomshoopse basisscholen en van Het Noordik laten in allerlei creatieve en poëtische uitingen zien hoe vrede en vrijheid momenteel ervaren worden. Jongeren, die onlangs het vernietigingskamp Auschwitz hebben bezocht, werken actief mee aan de expositie.

De Vroomshoopse fotograaf Marijke Talen is tijdens de expositie aanwezig met haar indrukwekkende boek “OverLeven”, dat onlangs het licht zag. Daaarin zijn gevoelige portretten van Marijke Talen en door studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim Zwolle opgetekende indringende verhalen van Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog opgenomen. Onder hen is ook Siegfried van Maagdenburg, die in Vroomshoop was ondergedoken en ook de bevrijding van Vroomshoop op 5 april 1945 zelf meemaakte. Marijke Talen houdt op woensdagavond 22 april vanaf 19.00 uur tot 20.30 uur een signeersessie in Het Punt. Uiteraard is er dan volop gelegenheid tijdens het signeren van de boeken met haar van gedachten te wisselen over “OverLeven”, dat de herinnering aan de Joodse overlevenden en overledenen levend houdt.

Het 4 mei comite Vroomshoop blikt tijdens de expositie terug op meer dan 25 jaar herdenken en vieren van vrede, vrijheid en recht in het Kanaaldorp. De expositie is ook een opmaat voor de komende vier theatervoorstellingen “5 april 1945” over de bewogen bevrijdingsdag van Vroomshoop. Op de expositie “Vroomshoop bevrijd... en nu?” zijn ook foto’s te zien van repetities voor “5 april 1945”, die al weken lang voor die theatervoorstelling worden gehouden.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›