4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Jongeren Twenterand bezoeken Auschwitz

· 2223× bekeken

TWENTERAND - “Als je in Auschwitz bent geweest zie je waar vooroordelen en haat toe kunnen leiden”. Van 23 tot en met 26 februari zijn er 22 jongeren vanuit de jongerencentra van ZorgSaam Twenterand in Polen geweest. Tijdens deze reis bezochten zij onder andere de fabriek van Oscar Schindler en voormalig concentratiekamp Auschwitz en Birkenau. Het was soms best heftig en het heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op jongeren en begeleiders.

Deze reis maakte deel uit van het project ‘Tijdreizen’, georganiseerd door jongerenwerkers van ZorgSaam Twenterand. Tijdreizen is gericht op jongeren en laat zien en ervaren waartoe vooroordelen, intolerantie, haat en racisme in het verleden hebben geleid. Door te leren over het verleden kunnen lessen voor de toekomst geleerd worden. De jongeren werden zich door de ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens de reis meer bewust van de gevolgen van pesten, racisme, discriminatie, antisemitisme, uitsluiting, vooroordelen en zinloos geweld.

Het project is gestart in januari 2015. Omdat er maar een beperkt aantal jongeren mee kon, is er geselecteerd op jongeren uit de jongerencentra van ZorgSaam Twenterand die een positieve invloed hebben op hun omgeving en met name leeftijdsgenoten. Hierdoor worden er uiteindelijk meer jongeren bereikt dan alleen degene die zijn mee geweest naar Polen. Hun ervaringen worden gedeeld met de eigen, de vorige en de toekomstige generaties. Dit is ook één van de hoofddoelstellingen van Tijdreizen. Door wat de jongeren daar hebben gezien en hiervan geleerd hebben, kunnen zij ‘het verhaal’ verder vertellen. Deze jongeren hebben het lef om andere jongeren aan te spreken op gedrag en uitingen zoals pesten, racisme, discriminatie, antisemitisme, uitsluiting, vooroordelen en zinloos geweld.

De weken voorafgaand aan de reis hebben de jongeren meerdere malen met elkaar gesproken over het project. Dit allemaal onder leiding van ‘hun’ jongerenwerkers. Er is uitvoerig gesproken over waar haat en vooroordelen in het verleden toe geleid hebben, en ook waartoe het nog steeds kan leiden. Hierbij hebben de jongeren eigen ervaringen besproken over wat ze zien in hun omgeving en wat er in de media gezegd en geschreven wordt. De reis naar Polen en vooral het bezoek aan Auschwitz heeft veel indruk gemaakt. Hier een stuk van de blog die Cheyenne Grevelink heeft geschreven naar aanleiding van deze dag:

“De tweede dag in Polen zijn we naar Auschwitz en Birkenau geweest en dit was best wel een heftige en indrukwekkende dag. Je ziet daar dingen die eigendom zijn geweest van de mensen die vergast zijn en dan moet je denken aan brillen, haren, koffers etc. We mochten de gaskamer ook bekijken en daar zag je gewoon dat mensen met hun nagels over de muur heen krasten om naar buiten te komen en dan was best wel heftig om te zien. Sommige mensen hadden het ook wat moeilijker dan andere mensen. Als je zelf in Auschwitz en Birkenau bent geweest dan ervaar je het anders dan als je het van andere mensen hoort of leest. Ik denk dat iedereen er nu wel anders over denkt dan voor de reis, want als je er zelf bent geweest ga je er meer bij stilstaan en denk je er meer over na.”
(bron: Jong Twenterand)


Elke groep jongeren gaat naar aanleiding van de reis een ‘product’ maken. Zo maken de jongeren uit Westerhaar onder andere een fototentoonstelling, de jongeren uit Vriezenveen een zogenaamde vlog (= videoblog) en de jongeren uit Vroomshoop een blog. Aan deze producten wordt nu gewerkt. Het resultaat van dit alles zal aan het publiek worden gepresenteerd.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›