4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Studenten ROC adviseren over verplaatsing synagoge

· 1516× bekeken

VRIEZENVEEN-DEN HAM - De afgelopen maanden is een groep van zes vierdejaarsstudenten Bouwkunde van het ROC van Twente in Hengelo bezig geweest met het inmeten en uittekenen van de voormalige Synagoge in Vriezenveen. Daarnaast is historisch onderzoek verricht en is er ook in samenwerking met Monumentenadvies Oost en Stichting RIBO bouwtechnisch advies uitgebracht omtrent de verplaatsing van het kleine gebouw naar Den Ham.

Belangrijk was het advies om het gebouwtje aan de Almeloseweg in Vriezenveen in stukken te zagen Steen-voor-steen afbreken was geen optie, volgens de studenten, omdat daarmee de unieke muurschilderingen binnenin het gebouw verloren zouden gaan.
Dit onderzoek en het advies ziet het bestuur als een belangrijke stap in het proces van de ontmanteling, verplaatsing, herbouw en restauratie van de voormalige synagoge. Met dit advies en de gemaakte bouwtekeningen van de bouwkundestudenten kan het bestuur offertes inwinnen en fondsen verwerven.

Met de gemeente Twenterand is gekeken naar verschillende mogelijkheden binnen de gemeente. Uiteindelijk is gekozen voor Den Ham met in gedachten een plaatsing in de nabijheid van de twee oude Joodse begraafplaatsen.

De Synagoge werd in 1878 in Vriezenveen gebouwd - naar men zegt volgens een ontwerp van architect P.J.H. (Pierre) Cuypers - en heeft tot ongeveer 1920 dienst gedaan als Joods gebedshuis. Daarna heeft het leeg gestaan en is tenslotte in 1923 verkocht. Het werd een timmermanswerkplaats en tegenwoordig doet het dienst als opslagruimte. In 1996 kwam het gebouwtje op de gemeentelijke monumentenlijst.

Binnen het bestuur zijn tal van ideeën over culturele, educatieve en toeristische functies die dit religieuze erfgoedobject zou kunnen vervullen binnen de gemeente Twenterand. Op 17 februari jl. informeerde het bestuur van Stichting Behoud Synagoge Twenterand in café-restaurant De Beuk de inwoners van Den Ham over de plannen voor de ontmanteling, verplaatsing en restauratie. Tijdens deze informatiebijeenkomst heeft het bestuur omwonenden beloofd dat zij bij de plannen rond de herplaatsing van de synagoge zullen worden betrokken.

De officiële start van het ‘synagogeproject’ vindt plaats op 2 maart a.s. Dan zal in samenwerking met Stichting Expositiehuis Den Ham in het Middendorpshuis een expositie worden geopend van de Joodse mozaïekkunstenaar Donald de Leeuw. De expositie duurt van 4 maart t/m 3 april en is gratis te bezoeken.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›